Személyenként 1 zsemlyét, fél
tojást fél deci tejet, 1 dkg zsírt és 2 dkg füstölt szalonnát számítunk. A
zsemlyét apró kockára vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. Ezalatt a megmaradt
zsírmennyiséget habosra keverjük, a tojássárgájával majd hozzátesszük a
lepirított és kihűlt zsemlyekockákat és apróra vágott szalonnát, leöntjük
tejjel, megízesítjük sóval és apróra vágott petrezselyem zöldjével és pár
percig állni hagyjuk. Azután hozzátesszük a tojás felvert habját, egy pici
szódabikarbónát és annyi lisztet adunk hozzá, hogy az egész összeálljon.
Vigyázni kell, nehogy túl kemény legyen. Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat
formálunk belőle és lobogó forró vízben lassú tűz mellett kifőzzük. Ha a gombóc
a víz színére feljön, utána 8-10 percig még főzzük. Forró zsírba tegyük.
Leginkább vadas hús vagy szalontüdő mellé tálaljuk.