Zsemlye gombóc



Személyenként 1 zsemlyét, fél tojást fél deci tejet, 1 dkg zsírt és 2 dkg füstölt szalonnát számítunk. A zsemlyét apró kockára vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. Ezalatt a megmaradt zsírmennyiséget habosra keverjük, a tojássárgájával majd hozzátesszük a lepirított és kihűlt zsemlyekockákat és apróra vágott szalonnát, leöntjük tejjel, megízesítjük sóval és apróra vágott petrezselyem zöldjével és pár percig állni hagyjuk. Azután hozzátesszük a tojás felvert habját, egy pici szódabikarbónát és annyi lisztet adunk hozzá, hogy az egész összeálljon. Vigyázni kell, nehogy túl kemény legyen. Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk belőle és lobogó forró vízben lassú tűz mellett kifőzzük. Ha a gombóc a víz színére feljön, utána 8-10 percig még főzzük. Forró zsírba tegyük. Leginkább vadas hús vagy szalontüdő mellé tálaljuk.