Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése
A fűszerek felsorolása egy-egy
ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor
mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek
közül szokás kiválasztani az adott fogás íz kompozíciójának alkotóit.
Levesek
Levesekhez általában
Boróka, borsfű, citromfű, feketebors, fokhagyma, kakukkfű,
lestyán, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma,
zeller
Apróléklevesekhez
Citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika,
petrezselyem, vöröshagyma
Gulyáslevesekhez
Feketebors, kömény, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma,
zöldpaprika
Gyümölcslevesekhez
Citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília
Hallevesekhez
Babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma,
kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma
Hús- és erőlevesekhez
Bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér,
kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma,
zeller, zöldpaprika
Korhelylevesekhez
Babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény,
majoránna, pirospaprika, vöröshagyma
Húsok, szárnyasok
Pácokhoz általában
Babér, bazsalikom, borókabogyó, citromfű, feketebors, fokhagyma,
kakukkfű, kapor, koriander, kömény, lestyán, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma
Bárányhoz, birkához
Bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma,
kakukkfű, kapor, kömény, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors,
tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
Borjúhoz
Bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoránna,
petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya
Marhához
Babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors,
fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, oregano, petrezselyem, pirospaprika,
rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
Disznóhoz
Babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma,
kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoránna, pirospaprika, rozmaring, turbolya,
vöröshagyma, zsálya
Csirkéhez
Borsfű, citromfű, curry, kakukkfű, kömény, majoránna, metélőhagyma,
pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya
Kacsához
Borsfű, babér, kakukkfű, kömény, majoránna, rozmaring,
tárkony, zsálya
Libához
Borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoránna,
rozmaring, tárkony, zsálya
Pulykához
Borsfű, curry, kakukkfű, kömény, majoránna, petrezselyem,
pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya
Halak, vadak, gombák
Halakhoz általában
Babér, bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, fekete üröm,
kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, metélőhagyma, petrezselyem, pirospaprika,
tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller
Vadakhoz általában
Áfonya, babér, boróka, feketebors, kakukkfű, kapribogyó,
rozmaring, szegfűbors, szegfűszeg, tárkony
Sült halakhoz
Borsfű, kakukkfű, tárkony
Tengeri halakhoz
Babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoránna,
metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring
Nyúlhoz
Babér, bazsalikom, lestyán, majoránna, rozmaring, zsálya
Őzhöz, szarvashoz
Babér, boróka, borsfű, lestyán, majoránna, rozmaring, zsálya
Gombákhoz
Bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoránna,
petrezselyem, rozmaring, tárkony
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
Ánizs (és a csillagánizs)
|
mártások,
sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek
|
Babér
|
levesek, mártások,
pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel
és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
|
Barbecue
|
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek
|
Bazsalikom
|
levesek, saláták,
pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és
halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
|
Borecet
|
saláták, húspácok
|
Boróka
|
pácok, mártások,
főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
|
Bors
|
levesek, főzelékek,
húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
|
Borsfű (csombor)
|
mártások, saláták,
pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás
ételek, (feketebors pótlására is használjuk)
|
Borsmenta
|
gyümölcssaláták,
húsok töltelékei
|
Cayenne bors
|
mártások, sült
húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek
|
Chili
|
pástétomok,
tokányok, tojás-, hús- és halételek
|
Curry
|
mártások, húsok,
halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
|
Citromfű
|
mártások, főzelékek,
töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
|
Citromhéj
|
húsos töltelékek,
roston sült húsok és halak
|
Citromlé
|
saláták, mártások,
öntetek, gyümölcslevesek
|
Édeskömény
|
saláták, főzelékek,
főtt zöldségek, halételek, sütemények
|
Fahéj
|
sütemények,
gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
|
Fekete üröm
|
mártások, liba- és
sertéssültek, káposzta- és gombaételek
|
Fokhagyma
|
levesek, főzelékek,
húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
|
Gyömbér
|
mártások,
sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
|
Izsóp
|
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
|
Kakukkfű
|
levesek, saláták,
mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól
társítható petrezselyemmel és babérral)
|
Kapor
|
mártások, saláták,
főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
|
Kapri
|
mártások, saláták,
körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul
szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
|
Koriander
|
mártások, levesek,
saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az
ánizst helyettesíti)
|
Kömény
|
levesek, saláták, főzelékek,
sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
|
Kurkuma
|
mártások, ételek
színezése
|
Lestyán
|
levesek, főzelékek,
pástétomok, mártások, saláták
|
Majoránna
|
mártások,
hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és
marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
|
Mustár
|
pácok, mártások,
körözöttek
|
Olajbogyó
|
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
|
Pirospaprika
|
mártások, saláták,
húsok, körözöttek, magyaros fogások
|
Petrezselyem
|
levesek, mártások,
főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom
pótlására is használjuk)
|
Rozmaring
|
mártások,
pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék,
zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások
|
Sáfrány
|
húslevesek,
mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
|
Snidling (metélőhagyma)
|
saláták, mártások,
főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-,
borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
|
Szardella (vagy szardellapaszta)
|
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
|
Szegfűbors
|
mártások, főzelékek,
pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
|
Szegfűszeg
|
mártások,
sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok
|
Szerecsendió (és a szerecsendióvirág)
|
mártások, levesek,
főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
|
Szurokfű (origano)
|
levesek, töltelékek,
pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák
|
Tárkony
|
levesek, mártások,
saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-,
malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és
krumplifőzelékek
|
Tárkonyecet
|
saláták, mártások
|
Torma
|
mártások, főtt
kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz
melegítéssel enyhíthető)
|
Turbolya
|
levesek, tyúk- és
báránysültek
|
Vanília
|
mártások,
sütemények, gyümölcsételek
|
Zeller
|
mártások, saláták,
főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
|
Zsálya
|
pástétomok, főtt
tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek,
májas ételek, lágy sajtok
|