Étel­ek fűszerezése





Egyes alapanyagok és étel­típusok szokásos fűszerezése
A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás íz kompozíciójának alkotóit.

Levesek
Levesekhez általában
Boróka, borsfű, citromfű, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller
Apróléklevesekhez
Citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma
Gulyáslevesekhez
Feketebors, kömény, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika
Gyümölcslevesekhez
Citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília
Hallevesekhez
Babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma
Hús- és erőlevesekhez
Bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika
Korhelylevesekhez
Babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoránna, pirospaprika, vöröshagyma

Húsok, szárnyasok
Pácokhoz általában
Babér, bazsalikom, borókabogyó, citromfű, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, koriander, kömény, lestyán, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma
Bárányhoz, birkához
Bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
Borjúhoz
Bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya
Marhához
Babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
Disznóhoz
Babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoránna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya
Csirkéhez
Borsfű, citromfű, curry, kakukkfű, kömény, majoránna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya
Kacsához
Borsfű, babér, kakukkfű, kömény, majoránna, rozmaring, tárkony, zsálya
Libához
Borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoránna, rozmaring, tárkony, zsálya
Pulykához
Borsfű, curry, kakukkfű, kömény, majoránna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya

Halak, vadak, gombák
Halakhoz általában
Babér, bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, fekete üröm, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoránna, metélőhagyma, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller
Vadakhoz általában
Áfonya, babér, boróka, feketebors, kakukkfű, kapribogyó, rozmaring, szegfűbors, szegfűszeg, tárkony
Sült halakhoz
Borsfű, kakukkfű, tárkony
Tengeri halakhoz
Babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoránna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring
Nyúlhoz
Babér, bazsalikom, lestyán, majoránna, rozmaring, zsálya
Őzhöz, szarvashoz
Babér, boróka, borsfű, lestyán, majoránna, rozmaring, zsálya
Gombákhoz
Bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoránna, petrezselyem, rozmaring, tárkony


Milyen ételekbe illenek a leggyak­rabban használt fűszerek?
Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Borecet
saláták, húspácok
Boróka
pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek
Curry
mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
Fekete üröm
mártások, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma
mártások, ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Majoránna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár
pácok, mártások, körözöttek
Olajbogyó
mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok
Szerecsendió (és a szerecsendióvirág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
Szurokfű (origano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Tárkonyecet
saláták, mártások
Torma
mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek
Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok