Palacsinták

Édes palacsinták        Sós palacsinták

Kevés olyan ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon mint a palacsinta. Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájá­hoz. Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű köralakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral ízesített édes tésztából, de keverik gyengén sósán is. 

Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.

Mi most arra vállalkoztunk, hogy 101 különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk Önöknek.

Igyekeztünk olyan palacsintákra felhívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket varázsolhat­nak az asztalra. Tudjuk, hogy a palacsintasütés némi gyakorlatot igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban süssük, mikor fordítsuk meg - de megéri a fáradtságot.

A palacsintával mindig örömet szerezhetünk magunknak és szeretteinknek.

Ehhez kívánunk jó étvágyat!



Palacsintatészta készítése alaptészta

Harminc dkg finomlisztet simá­ra keverünk 2 egész tojással, és ál­landó keverés mellett hozzá öntünk annyi folyadékot, hogy tej­szín sűrűségű tésztát kapjunk. A folyadék lehet tej, fele tej - fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőka­nál kristálycukrot is adunk hozzá. A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pi­hentetjük és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.