Kevés olyan ételféleség van, amelyik
ilyen elterjedt lenne a világon mint a palacsinta.
Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő
lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához.
Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű köralakban, de van, ahol téglalap formában
ismerik. Sütik cukorral ízesített édes tésztából, de keverik
gyengén sósán is.
Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.
Mi most arra vállalkoztunk, hogy 101
különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk Önöknek.
Igyekeztünk olyan palacsintákra felhívni
a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket
varázsolhatnak az asztalra. Tudjuk, hogy a
palacsintasütés némi gyakorlatot igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen
sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban süssük, mikor fordítsuk meg - de
megéri a fáradtságot.
A palacsintával mindig örömet szerezhetünk magunknak és szeretteinknek.
Ehhez kívánunk jó étvágyat!
Palacsintatészta készítése – alaptészta
Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó
keverés mellett hozzá öntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk. A folyadék lehet tej, fele tej - fele
víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál
kristálycukrot is adunk hozzá. A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több
sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük és utána kezdjük sütni.