Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, hús-
és halételek, tojásos és túrós ételek
A zellert olasz kertészeknek köszönhetjük, az ő
"találmányuk". A XVII. században, a sós mocsarakban vadon élt.
A zellermaggal takarékosan kell bánni, mert
meglehetősen erős, néha elég kesernyés ízű. Kenyértésztába, sajtos piskótába
tehetünk egész zellermagot, ezeket kínálhatjuk levesekhez és sós ételekhez.
Szórhatunk néhány magot a párolt sárgarépára, a roston sült paradicsomra, a
salátákra. Különösen illik tojás- és halételekhez.
Zellersó, zellerbors készítése: az őrölt magból
keverjünk a sóhoz vagy borshoz. Használjuk mértékkel, mert nagyon intenzív az
íze.
Pompás üdítőital, ha tört jéggel erősen hűtött
paradicsomlét zellermaggal hintünk meg.
Gyógyászat: Asztma, hörghurut gyógyítására használják
a zellermag-olajat.