Zeller



Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
A zellert olasz kertészeknek köszönhetjük, az ő "találmányuk". A XVII. században, a sós mocsarakban vadon élt.
A zellermaggal takarékosan kell bánni, mert meglehetősen erős, néha elég kesernyés ízű. Kenyértésztába, sajtos piskótába tehetünk egész zellermagot, ezeket kínálhatjuk levesekhez és sós ételekhez. Szórhatunk néhány magot a párolt sárgarépára, a roston sült paradicsomra, a salátákra. Különösen illik tojás- és halételekhez.
Zellersó, zellerbors készítése: az őrölt magból keverjünk a sóhoz vagy borshoz. Használjuk mértékkel, mert nagyon intenzív az íze.
Pompás üdítőital, ha tört jéggel erősen hűtött paradicsomlét zellermaggal hintünk meg.
Gyógyászat: Asztma, hörghurut gyógyítására használják a zellermag-olajat.