A
marhahúst, melyből a fasírozottat készítjük, egy darabban megmossuk, hártyáitól
megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. Zsemlyét áztatunk tejbe vagy vízbe (¼ kg
húshoz egy zsemlyét számítunk) jól kicsavarjuk és a hússal együtt húsdarálón
kétszer áthajtjuk. Bővebb zsíron kevés reszelt hagymát párolunk, és a húshoz
vegyítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ha négy személyre készítjük a fasírtot
egy egész tojást ütünk még bele. 10-15 percig jól kidolgozzuk. Ha egyben
akarjuk sütni úgy zsemlyemorzsával meghintett vágódeszkára tesszük, és henger
alakura formázzuk. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, forró zsírral leöntjük és
sütőben világos pirosra sütjük. Ha szeletekben sütjük, úgy tenyérnyi nagyságú
ujjnyi vastag pogácsákat formálunk és zsemlyemorzsába vagy lisztbe mártva bő
zsírban világos pirosra sütjük. Mind két sültnek a levéhez paradicsomot teszünk,
kissé lepirítjuk, és egy vízzel beforraljuk, majd a felvágott vagy pogácsa
húsokra öntjük. Leginkább főzeléket adunk mellé.