Vagdalt marhahús





A marhahúst, melyből a fasírozottat készítjük, egy darabban megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. Zsemlyét áztatunk tejbe vagy vízbe (¼ kg húshoz egy zsemlyét számítunk) jól kicsavarjuk és a hússal együtt húsdarálón kétszer áthajtjuk. Bővebb zsíron kevés reszelt hagymát párolunk, és a húshoz vegyítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ha négy személyre készítjük a fasírtot egy egész tojást ütünk még bele. 10-15 percig jól kidolgozzuk. Ha egyben akarjuk sütni úgy zsemlyemorzsával meghintett vágódeszkára tesszük, és henger alakura formázzuk. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, forró zsírral leöntjük és sütőben világos pirosra sütjük. Ha szeletekben sütjük, úgy tenyérnyi nagyságú ujjnyi vastag pogácsákat formálunk és zsemlyemorzsába vagy lisztbe mártva bő zsírban világos pirosra sütjük. Mind két sültnek a levéhez paradicsomot teszünk, kissé lepirítjuk, és egy vízzel beforraljuk, majd a felvágott vagy pogácsa húsokra öntjük. Leginkább főzeléket adunk mellé.