Vadas marhahús





Készíthetjük felsálból is, de legjobb bélszínből. A készítendő húsdarabot hártyáitól megtisztítjuk és keskeny füstölt szalonna csíkokkal megspékeljük. Lábasban forró zsírban mindkét oldalát meg pirítjuk, majd kivesszük a húst és félretesszük. Személyenként ¼ fej apróra vágott vöröshagymát, 5 dkg karikára vágott vegyes zöldséget teszünk a forró zsírba és szintén megpirítjuk. Azután visszatesszük a húst, megízesítjük sóval kevés törött borssal, egy kanál paradicsommal, babérlevéllel és puhára pároljuk. Ha a hús már egészen megpuhult ismét kivesszük és a párolt zöldséghez egy kanál hecsedli lekvárt ízlés szerint cukrot és ecetet keverünk, majd meghintjük egy dkg liszttel, és az egészet szitán áttörjük. Visszatesszük, a lábosba tejföllel feleresztjük és felforraljuk. Pici cukrot pirítunk, kevés vízzel felfőzzük és hozzáöntjük a mártáshoz, hogy szép barna színe legyen. A húst felszeleteljük, beletesszük a mártásba és fedő alatt tálalásig állni hagyjuk a tűzhely szélén. Sós vízben főtt spagettivel tálaljuk.