Felhasználás: Levesek, tyúk- és báránysültek
Ánizsra emlékeztető, édeskés ízű növény, amelyet
főként birka- és báránysültek, valamint levesek fűszerezésére használunk.
A turbolya a francia konyhán legalább olyan fontos
szerepet játszik, mint az angolszász vidékeken a petrezselyem.
A mindenfelé vadon növő turbolya (Anthriscus
cerefolium) őshazája a Közel-Kelet, illetve Európa délkeleti része.
Nyugat-Európában a rómaiak honosították meg.
Egynyári növény, magról vethető könnyű, nedves
talajba. 50 cm magasra megnő, de ha visszavágjuk, dúsabban hozza halványzöld
leveleit, amelyek a nyár folyamán pirosasra színeződnek. Hamar felmagzik, s
ilyenkor már élvezhetetlen, ezért jó, ha néhány hetes időközökkel folyamatosan
vetjük. Az ánizséra emlékeztető finom aromája van.
A fines herbes fontos összetevője.
Jól illik tojásételekbe, levesekbe, krumpli- és
rizssalátákhoz, és salátaöntetekbe.
Bőven használjuk, apróra vágva, és az utolsó
pillanatban adjuk az ételhez, mert hamar elveszíti aromáját.