Turbolya




Felhasználás: Levesek, tyúk- és báránysültek
Ánizsra emlékeztető, édeskés ízű növény, amelyet főként birka- és báránysültek, valamint levesek fűszerezésére használunk.
A turbolya a francia konyhán legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az angolszász vidékeken a petrezselyem.
A mindenfelé vadon növő turbolya (Anthriscus cerefolium) őshazája a Közel-Kelet, illetve Európa délkeleti része. Nyugat-Európában a rómaiak honosították meg.
Egynyári növény, magról vethető könnyű, nedves talajba. 50 cm magasra megnő, de ha visszavágjuk, dúsabban hozza halványzöld leveleit, amelyek a nyár folyamán pirosasra színeződnek. Hamar felmagzik, s ilyenkor már élvezhetetlen, ezért jó, ha néhány hetes időközökkel folyamatosan vetjük. Az ánizséra emlékeztető finom aromája van.
A fines herbes fontos összetevője.
Jól illik tojásételekbe, levesekbe, krumpli- és rizssalátákhoz, és salátaöntetekbe.
Bőven használjuk, apróra vágva, és az utolsó pillanatban adjuk az ételhez, mert hamar elveszíti aromáját.