Torma




Felhasználás: Mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Nagyon csípős ízű, kellemesen kesernyés fűszer, amely vadon is, kiskertekben is megterem, ki sem lehet irtani, ahova egyszer a szél befújta. A fűszer maga a gyökér. Egyes salátákhoz a friss, zöld tormalevelet is felhasználják. Könnyfakasztóan csípős, amikor reszeljük. Savanyúságok kedvelt fűszere, és mártásokhoz is használatos. Virsli vagy kolbász mellé egyedülállóan finom.
A középkor óta használják Európa konyháiban.
A tormánál nincsenek félmegoldások. Gyomorserkentő, tökéletesen illik a nehéz és zsíros ételekhez.
C-vitaminban gazdagabb, mint a citrom vagy a narancs.
Szelídebb tormakrém illik a halakhoz, erősebb a marha, borjú és sertés húsokhoz.
Wasabi - a japánok tormája - népszerűbb neve a hegyi mályvarózsa. Gyors hegyi patakok környékén nő. A meghámozott gyökér színe finoman almazöld. Reszelve, vagy szárítva, por alakban árulják (állítólag nálunk is kapható). A száraz porból egy kis szójaszósszal vagy vízzel krém készíthető.