Töpörtyűs pogácsa



(30 db lesz belőle)
Fél kiló lisztből, langyos tejben feloldott 1 dkg élesztőből, 1 tojássárgájából, sóval és tejföllel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle és lisztezett gyúródeszkán letakarva 1 órát kelesztjük. ½ kiló töpörtyűt húsdarálón áthajtunk és ízlés szerint sóval összekeverünk. Ha a tészta megkelt négyszögletesre nyújtjuk és belekenjük a töpörtyűt, azután összehajtogatjuk úgy, mint a vajas tésztát. Ezt kétszer egymásután félórai időközben megismételjük, úgy az elnyújtást, mint az összehajtást. Utoljára ujjnyi vastagságra nyújtjuk, tetejét késsel apró kockára bevagdossuk, majd középnagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Zsírral megkent sütőlapra rakjuk, megkenjük tojással és sütés előtt még fél óráig kelni hagyjuk. Forró sütőben világos pirosra sütjük.