Szezámmag




Nem tudjuk, hogy a szezám Afrikából vagy Indiából származik-e, de ez a becses növény hamar eljutott Kínába, ahol már 5 000 évvel ezelőtt, az elégetett szezámolajból készítettek festéket, és a magot, olajat egyaránt használták főzéshez.
Afrikai rabszolgák vitték a magot Amerikába azzal a hittel, hogy szerencsét hoz nekik.
A szezámmagnak nagy olajtartalma ellenére kevés az aromája, de szárazon pirítva igen erős, a dióéra emlékeztető íze lesz.
Az olaj-margarinok alkotóeleme, a kínai konyha kedvelt főző-, ízesítőszere. Szezámmaggal hintik meg a könnyű tésztába forgatott, kisütött, karamellel leöntött almát is.
Minden távol-keleti konyha használja a magot és az olajat is. A görögök és törökök a kenyerek meghintésére előszeretettel használnak szezámmagot.
Orvosi felhasználása: Borogatások, bőrpuhító szerek fontos kelléke. Nem egyhamar avasodik, ezért különféle kenőcsök, krémek adaléka.