Szerecsendió (és a szerecsendió-virág)



Felhasználás: Mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
Kicsi, dióra emlékeztető, egészben vagy őrölt formában használatos fűszer, amelynek jellegzetes illatát-ízét nem lehet nem észrevenni. Különösen a sajtos, tojásos ételekhez, különféle húsgombócokhoz, meleg mártásokhoz, gombaételekhez, krumplis tésztákhoz használják. A diót körülölelő húsos-vörös termésfal a szerecsendió-virág, amelyet szárítva és feldarabolva lehet vásárolni. Íze-illata ugyanolyan, mint a dióé, csak kicsit enyhébb.
A fűszert a római idők óta becsülik.
18 m magas fa, 15-20 év múlva fordul termőre, ettől kezdve 30-40 évig terem.
Pikáns ételek, pudingok, sütemények, mártások, kolbászok, felvágottak, hal-, rák-, burgonya-, tojásételek, savanyúság, citromos túrótorta, karfiol, sajt, italok, grog, meleg tejes italok ízesítője.
Malajziában húsos külső részét kandírozzák, és rágcsálnivalóként árusítják.
Olaját a parfüm- és illatszeripar használja.
Orvosi felhasználása: Enyhe kábítószer, összehúzó és serkentő hatású afrodiziákum.