Sült tészták - Általános tudnivalók



A meleg sült tésztákat soroljuk ide. Elsősorban a rétest melyet igen változatosan és aránylag olcsón lehet előállítani. A rétes tészta készítése a következő: Hogy a rétes jól sikerüljön, annak egyik alapfeltétele, hogy száraz lisztből készítsük. Ezért a lisztet (lehetőleg nullás, sima lisztet használjunk) átszitálás után tálban felmelegítjük. Személyenként 5 dkg lisztből és ¼ deka zsírból készítjük. Az ily módon előkészített lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a zsírral, kissé megsózzuk, - esetleg teszünk hozzá, ha 4 személyre vagy annál többre készítjük, 1 db tojás sárgáját is – és langyos gyenge ecetes vízzel majdnem lágy, nyúlós tésztát készítünk, melyet addig gyúrunk és veregetünk a deszkához, míg teljesen leválik a tészta a kezünkről, hólyagossá lesz, és nem ragad. Azután zsemlyenagyságú cipókat formálunk belőle, melyeknek tetejét olvasztott zsírral bekenjük. Lisztezett deszkára téve, nagyobb száraz edénnyel lefedjük, és 30 percig pihentetjük. Ez alatt a konyha asztalra egy grízes liszttel behintett abroszt terítünk. A 30 perc letelte után a pihentetett tésztát újból bekenjük olvasztott zsírral, két kezünkben keveset kinyújtjuk, majd az asztal közepére helyezzük, aztán a tészta alá nyúlunk tenyerünket lefelé fordítva két kezünk fejével az asztalt körül járva óvatosan hajszál vékonyra kinyújtjuk. A szélén lévő még maradt vastagabb tésztát köröskörül letépjük, aztán szikkadni hagyjuk. Ha már eléggé száraz, olvasztott zsírral, vagy vajjal, egy kenőtoll segítségével az egészet meglocsoljuk, hogy a tésztahajtogatásnál össze ne ragadjon. Az így előkészített rétestésztát különböző töltelékkel töltjük meg.