A meleg sült tésztákat
soroljuk ide. Elsősorban a rétest melyet igen változatosan és aránylag olcsón
lehet előállítani. A rétes tészta készítése a következő: Hogy a rétes jól
sikerüljön, annak egyik alapfeltétele, hogy száraz lisztből készítsük. Ezért a
lisztet (lehetőleg nullás, sima lisztet használjunk) átszitálás után tálban
felmelegítjük. Személyenként 5 dkg lisztből és ¼ deka zsírból készítjük. Az ily
módon előkészített lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a zsírral, kissé
megsózzuk, - esetleg teszünk hozzá, ha 4 személyre vagy annál többre készítjük,
1 db tojás sárgáját is – és langyos gyenge ecetes vízzel majdnem lágy, nyúlós
tésztát készítünk, melyet addig gyúrunk és veregetünk a deszkához, míg teljesen
leválik a tészta a kezünkről, hólyagossá lesz, és nem ragad. Azután
zsemlyenagyságú cipókat formálunk belőle, melyeknek tetejét olvasztott zsírral
bekenjük. Lisztezett deszkára téve, nagyobb száraz edénnyel lefedjük, és 30
percig pihentetjük. Ez alatt a konyha asztalra egy grízes liszttel behintett abroszt
terítünk. A 30 perc letelte után a pihentetett tésztát újból bekenjük olvasztott
zsírral, két kezünkben keveset kinyújtjuk, majd az asztal közepére helyezzük,
aztán a tészta alá nyúlunk tenyerünket lefelé fordítva két kezünk fejével az
asztalt körül járva óvatosan hajszál vékonyra kinyújtjuk. A szélén lévő még
maradt vastagabb tésztát köröskörül letépjük, aztán szikkadni hagyjuk. Ha már
eléggé száraz, olvasztott zsírral, vagy vajjal, egy kenőtoll segítségével az
egészet meglocsoljuk, hogy a tésztahajtogatásnál össze ne ragadjon. Az így
előkészített rétestésztát különböző töltelékkel töltjük meg.