Snidling (metélőhagyma)


Felhasználás: Saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
A hagyma és a fokhagyma ízére-illatára emlékeztető, rendkívül kellemes, állandó téli vitaminforrás, amelyet cserépben, ládában otthon is nevelhetünk. Az apróra vágott metélőhagymát csak az étel elkészülte után szabad beletenni, mégpedig a tűzről már lehúzott edénybe keverni, ellenkező esetben szinte pillanatok alatt elillan az aromája. A hidegen kikevert szendvicskrémek, mártások, saláták elengedhetetlen ízesítője, de egy egyszerű vajas kenyér is kívánatos szendviccsé tehető használatával.
A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) a hagymák családjának legkisebb tagja. Európa, Ázsia és Amerika mérsékelt égövi területein vadon nő, illetve széles körben termesztik.
Igénytelen évelő, sűrű csomókban nő, magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. Könnyű talajt, fényt és sok vizet igényel. Egy idényben többször is levághatjuk hengeres leveleit, de az első évben várjunk a vágással, míg megerősödik. Megfelelően mélyen vágva a növény jól utánanövekszik.
Dekoratív lila vagy rózsaszín virágaival a díszkertben is kapóra jön, ágyásszegélyként, vagy csoportosan kiültetve. Télen a konyhaablakban is jól mutat.
Salátákban felhasználhatjuk a virágait is.
A kínai metélőhagymának (Allium tuberosum) lapos levele és fehér virága van.
A snidling csak frissen fogyasztható, apróra vágva.
Fűszeres hagymaíze jól érvényesül omlettekben és más tojásételekben, sajt mellett, és a legkülönbözőbb fogásokban. Sok mártásnak nélkülözhetetlen ízesítője, és nem maradhat el a klasszikus fines herbes csokorból sem.
Burgonya-, borsó-, bab-, húslevesek, uborka-, burgonya-, francia-, hús-, virsli és vegyes saláták, különböző sültek, halak, valamint vajas kenyér, túró, lágy sajtok, marinádok ízesítésére használhatjuk.
Télen az unalmas rizs- vagy burgonyaköretünket is a snidling színe és zamata sokkal étvágygerjesztőbbé varázsolja.