Sáfrány




Felhasználás: Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
A világ egyik legdrágább fűszere, amely nem más, mint egy virág bibéje. Főként színezésre való, nagyon kis mennyiség is elég belőle. A sáfránnyal színezett húsleves színe csodálatos aranysárga. Szokás még rizst, sajtot, vajat is színezni vele. Van egy jóval olcsóbb, magyar változata is, amely ugyancsak ételfestésre és színezésre való, ez pedig a sáfrányos szeklice.
Neve arab eredetű, sárga- ez a jelentése, ilyen a buddhista szerzetesek öltözékének színe.
Rendkívül drága, 20 000 virágot kell leszedni, hogy bibéjükből 450 g sáfrányt kapjunk.
Nagy becsben tartott festék, fűszer és orvosság az ókor óta. Az egyik különc római császár állítólag sáfránnyal illatosított vízben fürdött.
Az igazi sáfrányszálak finomak, élénk narancsvörösek. Ha a szálakon világos foltokat látunk, akkor az, hamisítvány.
Tartós, határozott íze van, de ne használjunk belőle sokat, mert az ételnek orvosság íze lesz.
Az indiai ünnepi piláfot sáfránnyal illatosítják, ahogyan a földközi-tengeri rizsételeket is, kivált a spanyol paellát és a milánói rizottót is. A híres francia hallevesbe - a bouillabaisse-ba is tesznek sáfrányt.
Széles körben használja az édességipar, pudingok fontos kelléke. Alkotóeleme a Chartreuse-likőrnek.
Festékek, parfümök gyártásában jelentős a szerepe. A sáfrányt sok mindennel helyettesítik. Indiában gyakran a kurkumát nevezik sáfránynak.
Orvosi felhasználása: Nyugtatóként, görcsoldóként használták és használják. Egyes kultúrákban szerelmi ajzószerként tisztelik.