Réti kömény (vadkömény / római kömény / perzsakömény)




A petrezselyem rokona. Főleg Indiában termesztik.
A világ legősibb fűszernövénye, már 5000 évvel ezelőtti ételmaradványokban is megtalálták.
A római katonák kenyerét köménnyel fűszerezték, és ahogy a birodalom nőtt, úgy terjedt e fűszer népszerűsége.
Az ősi egyiptomi sírokban mindig elhelyeztek egy köménnyel teli edényt, , hogy elűzze a gonosz szellemeket.
Később a szerelmi bájitalok állhatatlanságot megelőző fontos része lett.
A kelet-európai német és osztrák konyha sok köményt használ. Éppen úgy megtalálhatóm a pikáns, mint az édes ételekben.
Köménnyel fűszerezik a kenyérfélét, pl. a rozskenyeret, a régimódi brit magos kenyeret és a kekszeket. Régóta ízesítenek vele sajtot.
Kolbászfélékbe is tesznek e magokból.
Köményt használnak a Kümmel likőrbe, a skandinávok kedvenc Aquavit italába, de a ginbe és a snapszba is.
A leveleket salátákhoz, köretekben hasznosítják.
Gyökere ugyanolyan ízű, mint a magoké, ugyanúgy főzhető vagy párolható, mint a paszternák (a petrezselyem rokona).
Orvosi felhasználása: Dioszkoridesz görög orvos az 1. században köményolajat javallott a sápadt lányoknak - az arcot dörzsölték be vele.
Köményt adtak kólika ellen a csecsemőknek. Ma is ízesítenek vele gyermekeknek készülő orvosságokat.
Étkezés végén, a forró vízzel leöntött magokból készült gyógy- "tea" segíti az emésztést.
Illata és zamata miatt az illatszeripar is hasznosítja.
Lásd még: Római kömény.