Pudingok és felfújtak - Általános tudnivalók



A pudingok és felfújtak között az a különbség, hogy a pudingokat gőzön főzzük ki, míg a felfújtakat sütőben sütjük meg. Maga a készítés között alig van eltérés. Úgyszólván minden puding és felfújt egyformán készül, mert az alapanyaga nem változik, csupán a hozzá adandó ízek és anyagok teszik egymástól eltérőkké. Ahhoz, hogy a puding mindig jól sikerüljön, a következőkre ügyeljünk szigorúan: 1 a készítéséhez szükséges anyagok előirt mennyiségét, valamint a főzési idő tartalmát tartsuk be pontosan.
2. A tojás fehérjét kemény habbá verve vegyítsük az anyaghoz.
3. Csak vékony bádogból készült pudingformát használjunk a kifőzéshez.
4. A formát fagyos kemény vajjal vagy zsírral kenjük ki, majd édes pudingoknál porcukorral, sós pudingoknál pedig liszttel szórjuk be. Utána pedig a felesleges mennyiséget rázzuk ki.
5. A formákat csak félig szabad megtölteni, mert könnyen kifut a formából és ekkor összeesik.

Most pedig az alapanyagot ismertetem: Ahány tojásból készítjük a pudingot ugyanannyi deci tejből és külön-külön kétszer annyi 2 dkg lisztből és ugyancsak 2 dkg vajból állítjuk elő az alapanyagot. Egy lábosban felolvasszuk a vajat és a liszttel habzásig keverjük. Azután feleresztjük a tejjel és ezzel addig főzzük folytonos keverés mellett, míg elválik a lábos szélétől. Ekkor levesszük, a tűzről kihűtjük, hozzákeverjük a tojássárgáját és a szerint, hogy milyen pudingot készítünk, adjuk hozzá a szükséges további anyagot (csokoládé, dió, citrom, stb.) Végül a tojásfehérjének keményre vert habját keverjük könnyedén hozzá. Két tojásból készült pudig vagy felfújt 3 személy részére elegendő.