A pudingok és felfújtak között
az a különbség, hogy a pudingokat gőzön főzzük ki, míg a felfújtakat sütőben
sütjük meg. Maga a készítés között alig van eltérés. Úgyszólván minden puding
és felfújt egyformán készül, mert az alapanyaga nem változik, csupán a hozzá
adandó ízek és anyagok teszik egymástól eltérőkké. Ahhoz, hogy a puding mindig
jól sikerüljön, a következőkre ügyeljünk szigorúan: 1 a készítéséhez szükséges
anyagok előirt mennyiségét, valamint a főzési idő tartalmát tartsuk be
pontosan.
2. A tojás fehérjét kemény
habbá verve vegyítsük az anyaghoz.
3. Csak vékony bádogból
készült pudingformát használjunk a kifőzéshez.
4. A formát fagyos kemény
vajjal vagy zsírral kenjük ki, majd édes pudingoknál porcukorral, sós
pudingoknál pedig liszttel szórjuk be. Utána pedig a felesleges mennyiséget
rázzuk ki.
5. A formákat csak félig
szabad megtölteni, mert könnyen kifut a formából és ekkor összeesik.
Most pedig az alapanyagot
ismertetem: Ahány tojásból készítjük a pudingot ugyanannyi deci tejből és
külön-külön kétszer annyi 2 dkg lisztből és ugyancsak 2 dkg vajból állítjuk elő
az alapanyagot. Egy lábosban felolvasszuk a vajat és a liszttel habzásig
keverjük. Azután feleresztjük a tejjel és ezzel addig főzzük folytonos keverés
mellett, míg elválik a lábos szélétől. Ekkor levesszük, a tűzről kihűtjük,
hozzákeverjük a tojássárgáját és a szerint, hogy milyen pudingot készítünk,
adjuk hozzá a szükséges további anyagot (csokoládé, dió, citrom, stb.) Végül a
tojásfehérjének keményre vert habját keverjük könnyedén hozzá. Két tojásból
készült pudig vagy felfújt 3 személy részére elegendő.