Porcsin




A talajon szétterülő, húsos levelű és szárú faj a porcsinfélék közül Közép- és Dél-Európában honos. A fényigényes, melegkedvelő, vizet tartalékoló növény a nyári forróságban szaporodik el tömegesen, és júniustól szeptemberig virágzik. Milliméternél is apróbb magjait a szél is terjeszti. Gyomlálással, kapálással könnyen lehet irtani. Van, ahol termesztik, salátaként vagy spenótként főzve fogyasztják.
A porcsin (Portulaca oleracea) a világ minden táján vadon növő gyomnövény. Mexikóban és Észak-Amerika déli területein valamikor az indiánok egyik fontos tápláléka volt. A Közel-Keleten kezdték termeszteni már az ókorban.
Elterülve elágazó növény, a sok napfényt kedveli és a száraz, homokos talajt, de egyúttal a bőséges öntözést is. Hajtásait akkor szedjük, amikor elérik az 5-7 cm-es hosszúságot.
A jól visszavágott növény bőségesen hozza az új hajtásokat. Pozsgás, húsos leveleinek ropogósa üde íze van, olyan nagyszerű saláták alapanyaga, mint pl. a közel-keleti 'fattoush' és a provanszi 'mesclun'.
Főzeléket és savanyúságot is készíthetünk belőle.
A téli porcsin (Claytonia perfoliata) enyhébb ízű, zsenge egynyári növény.
Egész évben termeszthető salátánakvaló, de kiváltképp télen vehetjük hasznát.