Nyúl pácolva


Pácot készítünk 2 db vöröshagymát, 1 nagyobb sárgarépát, 1 szál gyökere, vékony karikára vágunk és 2 liter vízben felforraljuk. Sóval, pici törött borssal, 2 babérlevéllel, pár szem mustármaggal és kevés ecettel megízesítjük, ha felforraltuk, kihűtjük. Ez alatt a nyulat minden hártyájától megtisztítjuk és feldaraboljuk, a gerincét egy darabban hagyjuk, combjait és lapockáját szintén Elejét, máját és tüdejét darabokra vágjuk és tokányt, vagy pástétomot készítünk belőle. Egy mély tálba rakjuk a pácolandó részeket és a kihűlt páclevet ráöntjük. Három-négy napig hagyjuk a páclében, melyet naponta felfőzünk és újból a nyúlra öntjük. Pár nap után forró zsírban a zöldségekkel együtt a páclével öntözgetve puhára pároljuk, utána erős tűznél hirtelen pirosra sütjük. A zöldségeket ez alatt zsírjára lesütjük, liszttel meghintjük, páclével felengedjük és felforraljuk. Azután az egészet szitán áttörjük, és tejföllel újból felfőzzük, pirított cukorral szép barnára festjük. A kisült nyulat, ha kissé már kihűlt felszeleteljük és a forró mártásba hagyjuk tálalásig. Zsemlyegombócot vagy burgonya croquettet adunk mellé.