A mirhafű vagy édes turbolya (Myrrhis odorata) vadon
nő Európa északi vidékein, Angliában és Skóciában. Észak-Amerikában az
Osmorhiza longistylis nevű változata él.
A mirhafű dúsan növő évelő, szaporítható magról vagy
tőosztással.
Lassan növekszik, kifejlett állapotában eléri az 1
métert, de visszavágással alacsonyra nevelhetjük, s így illatos szegélyágyásba
igen alkalmas.
Tollszerű, a színén sötétebb, fonákján világosabb zöld
levelei és fehér ernyős virágzata nagyon mutatós. A félárnyékot kedveli,
tavasztól késő őszig zöldell, de hamar felmagzik, és utána a levelei elveszítik
aromájuk nagy részét.
Minden ízében ehető.
Ánizs ízű leveleit és üreges szárát salátákhoz, köztük
gyümölcssalátákhoz is használják.
Gyökere és magvai megfőzve, bármilyen egyszerű
salátaöntettel tálalva különleges saláta.
A szárát kandírozni is szokták, és ugyanúgy használják
fel, mint az angyalgyökeret.
Gyakran a cukrot helyettesítik vele befőttekben és
gyümölcskészítményekben, sőt, tejszín édesítéséhez is használják.
Főzés közben nem veszíti el aromáját.