Mirhafű




A mirhafű vagy édes turbolya (Myrrhis odorata) vadon nő Európa északi vidékein, Angliában és Skóciában. Észak-Amerikában az Osmorhiza longistylis nevű változata él.
A mirhafű dúsan növő évelő, szaporítható magról vagy tőosztással.
Lassan növekszik, kifejlett állapotában eléri az 1 métert, de visszavágással alacsonyra nevelhetjük, s így illatos szegélyágyásba igen alkalmas.
Tollszerű, a színén sötétebb, fonákján világosabb zöld levelei és fehér ernyős virágzata nagyon mutatós. A félárnyékot kedveli, tavasztól késő őszig zöldell, de hamar felmagzik, és utána a levelei elveszítik aromájuk nagy részét.
Minden ízében ehető.
Ánizs ízű leveleit és üreges szárát salátákhoz, köztük gyümölcssalátákhoz is használják.
Gyökere és magvai megfőzve, bármilyen egyszerű salátaöntettel tálalva különleges saláta.
A szárát kandírozni is szokták, és ugyanúgy használják fel, mint az angyalgyökeret.
Gyakran a cukrot helyettesítik vele befőttekben és gyümölcskészítményekben, sőt, tejszín édesítéséhez is használják.
Főzés közben nem veszíti el aromáját.