Malabárkardamom




Babilon királyának kertjében állítólag kardamom nyílt Kr. e. 720-ban.
Az ősi Egyiptomban kardamomot rágtak az emberek, hogy a foguk fehér, a leheletük illatos legyen.
Kr. e. 4-ből származik, hogy az indiai (hindu) ayurvédikus orvostudomány "zsír eltávolítására", bőrbántalmakra, vesebajokra használták.
Jól segít telítettség érzésekor.
A görögök és a rómaiak parfümökbe tették.
Legjobban használható a zöld - könnyű és édes fogások fűszere. A fehéret (a zöld blansírozva) indiai desszertekben, a feketét hosszan főzött, erősen fűszerezett, pikáns indiai ételekhez használják.
Curryk, piláfok, a garam masala és más indiai fűszerek, - fagylaltok, - édességek nélkülözhetetlen része.
A skandináv konyha nagymértékben használja savanyúságok, hering, sütemények ízesítésére.
Az Aquavit egyik fontos fűszere. Az arabok vendégszeretetük jeleként kardamommal ízesített kávét szolgálnak fel.
Íze kellemes, kissé citromszerű, mellékíze eukaliptuszra, kámforra emlékeztet.
A szétrágott mag illatosítja a leheletet, tökéletes ellenszer fokhagyma és alkohol szag esetén.
Illóolaját a parfümipar hasznosítja.
Termesztése, szedése, feldolgozása hosszadalmas, fáradságos munka, ezért a sáfrány és a vanília mellett az egyik legdrágább fűszer.
Orvosi felhasználása: Az Ezeregyéjszaka meséiben gyakran szerepel szerelmi serkentőként, Közép-Keleten ma is hisznek bűvös erejében. Segíti az emésztést, állítólag nagy melegben lehűti a testet.