Babilon királyának kertjében állítólag kardamom nyílt
Kr. e. 720-ban.
Az ősi Egyiptomban kardamomot rágtak az emberek, hogy
a foguk fehér, a leheletük illatos legyen.
Kr. e. 4-ből származik, hogy az indiai (hindu)
ayurvédikus orvostudomány "zsír eltávolítására", bőrbántalmakra,
vesebajokra használták.
Jól segít telítettség érzésekor.
A görögök és a rómaiak parfümökbe tették.
Legjobban használható a zöld - könnyű és édes fogások
fűszere. A fehéret (a zöld blansírozva) indiai desszertekben, a feketét hosszan
főzött, erősen fűszerezett, pikáns indiai ételekhez használják.
Curryk, piláfok, a garam masala és más indiai
fűszerek, - fagylaltok, - édességek nélkülözhetetlen része.
A skandináv konyha nagymértékben használja
savanyúságok, hering, sütemények ízesítésére.
Az Aquavit egyik fontos fűszere. Az arabok
vendégszeretetük jeleként kardamommal ízesített kávét szolgálnak fel.
Íze kellemes, kissé citromszerű, mellékíze
eukaliptuszra, kámforra emlékeztet.
A szétrágott mag illatosítja a leheletet, tökéletes
ellenszer fokhagyma és alkohol szag esetén.
Illóolaját a parfümipar hasznosítja.
Termesztése, szedése, feldolgozása hosszadalmas,
fáradságos munka, ezért a sáfrány és a vanília mellett az egyik legdrágább
fűszer.
Orvosi felhasználása: Az Ezeregyéjszaka meséiben
gyakran szerepel szerelmi serkentőként, Közép-Keleten ma is hisznek bűvös
erejében. Segíti az emésztést, állítólag nagy melegben lehűti a testet.