Májas hurka





Ez másfél kg-os sertésmájhoz fele annyi fodros hájat (rece hájat) vesszünk és forró sós vízben mindkettőt puhára főzzük.40 dkg vöröshagymát karikára vágunk és zsíron lepároljuk, majd a főtt májjal együtt húsdarálón ledaráljuk. Ez alatt 40 dkg rizst fedő alatt sütőben puhára párolunk, úgy, mint a köretet szoktuk (lásd köreteknél) készíteni. Ha kész, összevegyítjük a ledarált májjal és hájjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 20-30 cm-es alaposan meg tisztított, kifordított vastagbél darabokba töltjük, utána deszkára rakjuk és hűlni hagyjuk. Hideg helyen napokig eláll. Használatkor tepsibe helyezzük, fagyos zsírt teszünk rá és lassú tűznél sütőben saját levével öntözgetve pirosra sütjük. ( Vizet nem szabad alá önteni, mert megreped.)