Madársaláta




Sok receptben találkozni már a galambbegysalátával, de én még sohasem kóstoltam.
Nem is láttam még piacon, zöldségesnél, vagy egyéb helyeken. Ha nálunk is egyszerűen termeszthető, akkor változatosabbá tehetjük a gyorsan összecsapott zöldsalátáinkat.
A madársaláta vagy galambbegysaláta (Valerianella olitoria és Valerianella locusta) mindenfelé vadon terem Európában, néhol termesztik is. Igen népszerű Franciaországban, Németországban és Észak-Amerika keleti partvidékén.
Egynyári növény, hosszúkás, élénkzöld levelekkel, amelyek kitartanak még a hó alatt is.
Az év minden szakában vethetjük, kötött, tápdús földbe. A sorokat 10 cm távolságra húzzuk egymástól, és ritkításnál a növénykék között is hagyjunk 10 cm-t. Amit ritkításkor kiszedünk, már fogyaszthatjuk is. Néhány héten belül elérik teljes magasságukat (15 cm). Ne várjuk meg, hogy virágozzanak, mert az elöregedett növények levele szívós lesz, és kissé kesernyés.
A zsenge levelek íze kellemesen csípős.
Önálló salátának is alkalmas, vagy kísérőnek egy sor, hasonlóképpen csípős csemege mellé, a retektől a rokfort sajtig.