Kurkuma




Felhasználás: Mártások, ételek színezése
Marco Pólót igen izgatta a D-Kínában felfedezett növény: "Van itt egy zöldség, amelyben megvannak a valódi sáfrány tulajdonságai, az illata és a színe is, mégsem igazi sáfrány."
A hinduk nagyon tisztelik, és a termékenységgel hozzák kapcsolatba, esküvőkön a vőlegény kurkuma-pasztába mártott megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába.
Malajziában születés után ezzel kenik be a köldökzsinórt, nemcsak azért, hogy elűzze a gonosz szellemeket, hanem azért is, mert fertőtlenítő hatású.
Gyökere robusztus, hasonlít a gyömbérhez, mellyel rokonságban is van. Borsos aromája van enyhe faízzel, kissé kesernyés az utóíze.
Amikor a recept sáfrányt ír, egyesek kurkumát használnak helyette, ez azonban nem helyettesítheti a sáfrány jellegzetes ízét. Az indiai konyha mégis - az ára miatt - a hétköznapokban ezt használja.
Currykban, csatnikban, savanyúságokban szerepel, kivált a mustáros-ecetes savanyúságokban, valamint rizs- és zöldségételekben.
Festékként való felhasználásáról már Kr. e. 600-ból származó asszír recept ír. Ma is festenek vele gyapjút és selymet.
Az élelmiszeriparban ehető festékként használják fel sajtok, likőrök, vaj színezéséhez.
Orvosi felhasználása: Emésztést segítő szer, az ázsiai országokban máj- és gyomorbajok kezelésére használják.
Cukros tejben főzve állítólag jó a meghűlés ellen.