Krumplinudli



A burgonyát megmossuk és héjában forró vízben puhára főzzük. Meghámozzuk, és krumplinyomón melegen áttörjük. Személyenként 15 dkg áttört burgonyához 5 dkg lisztet veszünk. A burgonyát még melegen megsózzuk, teszünk hozzá egy mogyoró nagyságú zsírt és összegyúrjuk a liszttel. Ha legalább 4 személyre készítjük a tészta át, úgy egy tojássárgáját is tehetünk bele, de ez nem fontos. (Legyen az szilvás gombóc burgonya gombóc, burgonya krokett, háromszor annyi főtt és szitán áttört burgonyát vegyünk, mint amennyi lisztet. Így sohasem lesz ragadós, vagy túlságosan kemény a tészta) Azután kisebb darabokra vágjuk, és ujjnyi vastagra sodorjuk, majd újra kisebb darabokra vágjuk, melyeket aztán már tenyerünkkel egyforma kis nudlikká sodorunk. Forró sós vízben úgy, mint a többi gyúrt tésztát kifőzzük és zsírban pirított zsemlyemorzsával megszórva tálaljuk.