A burgonyát megmossuk és
héjában forró vízben puhára főzzük. Meghámozzuk, és krumplinyomón melegen
áttörjük. Személyenként 15 dkg áttört burgonyához 5 dkg lisztet veszünk. A
burgonyát még melegen megsózzuk, teszünk hozzá egy mogyoró nagyságú zsírt és
összegyúrjuk a liszttel. Ha legalább 4 személyre készítjük a tészta át, úgy egy
tojássárgáját is tehetünk bele, de ez nem fontos. (Legyen az szilvás gombóc
burgonya gombóc, burgonya krokett, háromszor annyi főtt és szitán áttört
burgonyát vegyünk, mint amennyi lisztet. Így sohasem lesz ragadós, vagy
túlságosan kemény a tészta) Azután kisebb darabokra vágjuk, és ujjnyi vastagra
sodorjuk, majd újra kisebb darabokra vágjuk, melyeket aztán már tenyerünkkel
egyforma kis nudlikká sodorunk. Forró sós vízben úgy, mint a többi gyúrt
tésztát kifőzzük és zsírban pirított zsemlyemorzsával megszórva tálaljuk.