Felhasználás: Mártások, levesek, saláták, pácok,
sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva, az ánizst helyettesíti)
A Földközi-tenger vidékéről származó növény, amelynek
mind friss zöld leveleit, mind száraz magját használják. Nálunk csak a magot
lehet kapni, amelyet főként saláták, savanyúságok, marinádok, páclevek,
káposztafélék és vadas ételek készítésére használnak.
Ősidők óta használják fűszerként, gyógyszerként.
Koriander magokat találtak a fáraók sírjában. A római légiók Európán végig
vitték magukkal, hogy kenyerüket ízesítsék vele.
A név eredete meglehetősen lehangoló: a görög
koris-ból (poloska) ered, mivel a mag szaga emlékeztet erre a kellemetlen
rovaréra.
A szárazon pirított mag illata emlékeztet a narancs
illatára, az őrölt mag kellemesen édeskés, de hamar elveszíti aromáját.
Minden indiai háztartás hatalmas mennyiségű koriandert
(magot) használ a curryporokban, garam masalában és más fűszerkeverékekben.
Egész koriandert tesznek a csirkéből, sertésből készült egytálételekbe és a
savanyúságok pácleveibe is.
Egész vagy őrölt koriandert használnak a különböző, de
elsősorban zöldparadicsomból készült csatnikban is.
A görögös fogásokhoz egész vagy durvára őrölt
koriander való.
Az olaj elveszi a gyógyszerek, dohányáruk kellemetlen
szagát.
Használják parfümökben, likőrökben, ginfélékben.
Orvosi felhasználása: A mag olaját számos baj ellen
használták és használják. Antibakteriális hatású, jó a kólika, neuralgia,
reuma, bőr fekélyek ellen is.
Mielőtt általános (?) lett volna a fogkrém használata,
a lehelet illatosítására használták.