Koriander (cigánypetrezselyem)




Felhasználás: Mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva, az ánizst helyettesíti)
A Földközi-tenger vidékéről származó növény, amelynek mind friss zöld leveleit, mind száraz magját használják. Nálunk csak a magot lehet kapni, amelyet főként saláták, savanyúságok, marinádok, páclevek, káposztafélék és vadas ételek készítésére használnak.
Ősidők óta használják fűszerként, gyógyszerként. Koriander magokat találtak a fáraók sírjában. A római légiók Európán végig vitték magukkal, hogy kenyerüket ízesítsék vele.
A név eredete meglehetősen lehangoló: a görög koris-ból (poloska) ered, mivel a mag szaga emlékeztet erre a kellemetlen rovaréra.
A szárazon pirított mag illata emlékeztet a narancs illatára, az őrölt mag kellemesen édeskés, de hamar elveszíti aromáját.
Minden indiai háztartás hatalmas mennyiségű koriandert (magot) használ a curryporokban, garam masalában és más fűszerkeverékekben. Egész koriandert tesznek a csirkéből, sertésből készült egytálételekbe és a savanyúságok pácleveibe is.
Egész vagy őrölt koriandert használnak a különböző, de elsősorban zöldparadicsomból készült csatnikban is.
A görögös fogásokhoz egész vagy durvára őrölt koriander való.
Az olaj elveszi a gyógyszerek, dohányáruk kellemetlen szagát.
Használják parfümökben, likőrökben, ginfélékben.
Orvosi felhasználása: A mag olaját számos baj ellen használták és használják. Antibakteriális hatású, jó a kólika, neuralgia, reuma, bőr fekélyek ellen is.
Mielőtt általános (?) lett volna a fogkrém használata, a lehelet illatosítására használták.