Kömény




Felhasználás: Levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Csípős, erős ízű fűszer, amelyet igen sokrétűen alkalmaznak. Sós süteményeket, szendvicskrémeket, sajtokat, leveseket, főzelékféléket, káposztát, kolbászféléket ízesítenek vele. Van olyan étel, amelybe a magot egészben tesszük, és van, amelybe csak a mag főzetét keverjük. Olyan étel is van, amibe pár szem összetört (vagy finomra őrölt) magot keverünk. A kömény gyógyhatása közismert, felfúvódást gátló hatása miatt csecsemőknek is adható a belőle főzött tea.
A petrezselyem rokona.
A kömény története hosszú és izgalmas.
Bizonyított tény, hogy az egyiptomiak már 5000 éve ismerték. A piramisokban is megtalálták. A bibliában szó esik a kömény bottal való csépeléséről, ezt a gyakorlatot a Földközi-tenger keleti vidékeinek eldugott tájain ma is követik. Theophrastus, görög filozófus és botanikus szerint "a köményt vetés közben szidni és becsmérelni kell, ha szép és bő termést akarunk". Az ókorban a kömény a kapzsiság és az aljasság jelképe volt. Különös, de a középkorra fordult a kocka, immár a hűség jelképének tekintették.
Erős, fűszeres, kissé édeskés aromája, kissé kesernyés, csípős aromája van. Ha a magot őrlés előtt kissé megpirítjuk, a dióhoz hasonló íze lesz.
Az erősen fűszerező konyhák szeretik, pl. az indiai, közép-keleti, észak-afrikai és a mexikói. A legtöbb indiai fűszer nélkülözhetetlen alkatrésze.
Orvosi felhasználása: Emésztést elősegítő keverékek alkotórésze.
A parfümipar is használja.