Kenyérsütés



3 kg búzalisztet egy mély tálba teszünk este. Közepébe egy mélyedést készítünk, 4 deci langyos vízben feloldunk 2 dkg élesztőt, ezt a mélyedésbe öntjük és körülötte lévő kb. fél kilónyi liszttel összevegyítve kovászt készítünk. Majd ennek tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk. reggel 1 kg héjában főtt, megtisztított burgonyát melegen burgonyanyomón átnyomunk, és a liszthez tesszük. Ízlés szerint megsózzuk és annyi langyos vízzel amennyit felvesz mindkét öklünkkel egy fél órán át, félkemény rugalmas tésztává dagasztjuk. Azután gyúródeszkára téve szakajtó kosárba melyben konyharuhát terítünk és azt liszttel jól meghintjük, kiszakítjuk. Liszttel megszórva, letakarva két órán át kelesztjük. Majd sütés (bevetés) előtt tetejét vízzel megkenjük. Ha péknél süttetjük, a kenyeret ügyeljünk arra, hogy időben vessék be, a két óra kelesztést pontosan tartsák be, nehogy keletlen maradjon, vagy túlkeljen a kenyerünk. Rozsliszttel is vegyíthetjük a búzalisztet, ilyenkor burgonyát ne tegyünk hozzá, mert ragadós lesz a kenyér. Ezért tisztán rozslisztből se süssünk, legjobb, ha ½ búzaliszthez ½ rozslángot veszünk.