3 kg búzalisztet egy mély
tálba teszünk este. Közepébe egy mélyedést készítünk, 4 deci langyos vízben
feloldunk 2 dkg élesztőt, ezt a mélyedésbe öntjük és körülötte lévő kb. fél kilónyi
liszttel összevegyítve kovászt készítünk. Majd ennek tetejét megszórjuk
liszttel, letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk. reggel 1 kg héjában főtt,
megtisztított burgonyát melegen burgonyanyomón átnyomunk, és a liszthez
tesszük. Ízlés szerint megsózzuk és annyi langyos vízzel amennyit felvesz
mindkét öklünkkel egy fél órán át, félkemény rugalmas tésztává dagasztjuk.
Azután gyúródeszkára téve szakajtó kosárba melyben konyharuhát terítünk és azt
liszttel jól meghintjük, kiszakítjuk. Liszttel megszórva, letakarva két órán át
kelesztjük. Majd sütés (bevetés) előtt tetejét vízzel megkenjük. Ha péknél süttetjük,
a kenyeret ügyeljünk arra, hogy időben vessék be, a két óra kelesztést pontosan
tartsák be, nehogy keletlen maradjon, vagy túlkeljen a kenyerünk. Rozsliszttel
is vegyíthetjük a búzalisztet, ilyenkor burgonyát ne tegyünk hozzá, mert
ragadós lesz a kenyér. Ezért tisztán rozslisztből se süssünk, legjobb, ha ½
búzaliszthez ½ rozslángot veszünk.