Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, főtt
húsok, húsgombócok
A magyar konyha másik, ugyancsak jellegzetes fűszere,
amelyet már eleink is használtak. Rendkívül kellemes, ám igen aromás
fűszernövény, amelynek zöld virágját és fűszerű leveleit nyersen tesszük bele
az ételbe, szárítva pedig morzsolt állapotban kerül az asztalra. Magvait is
használjuk, ízük a köménymagéra emlékeztet. Jellegzetes, átható illata miatt
semmi mással nem téveszthető össze! Mártások, savanyúságok, hal és rákételek
nélkülözhetetlen fűszere, azonban csak óvatosan, kis mennyiségben szabad
használni, mert megkeserítheti az ételt. Nem szabad főzni, mert a magas hő
hatására elillan, felbomlik az illóolajtartalma. Közvetlenül tálalás előtt
(vagy az étel elkészülte után) szabad csak a friss, apróra vágott zöld kaporral
fűszerezni. Jól elkeverve, 1-2 percnyi várakozás után az étel már át is veszi a
kapor aromáját. A kaporral ízesített salátaecetnél nincs jobb!
A kapor (Anethum graveolens) különösen Skandináviában,
Oroszországban és Kanadában népszerű. Csípős, üde ízével a sokat nélkülözött
nyári napfényt idézi a hűvösebb, északi vidékeken.
Évelő növény, vetéssel szaporítható. Hasonlít a
köményre, de levelei sokkal finomabbak, és ritkán nő 90 cm magasra. Jó messzire
kell vetnünk az erőteljes növekedésű köménytől. Finom, de átható aromája jól
illik a tejfölhöz, joghurthoz, az uborkához, tojás- és halételekhez,
rizssalátákhoz, főtt burgonyához. Utánozhatatlan zamatot ad a savanyú
uborkának.
A friss kaprot ne főzzük bele az ételbe, csak az
utolsó pillanatban dobjuk bele, nehogy elveszítse az aromáját. Ugyanakkor
szárítva és fagyasztva - a legtöbb salátának való fűtől eltérően - viszonylag
jól megőrzi az ízét.
A forrázott kaporból készült "tea" álomba
ringatja a síró kisbabákat.
A görög-római időkben igen népszerű volt. Azt
tartották felőle, hogy a bal kézben tartott kapor megvéd az epilepsziától. A
középkorban varázslatos hatást tulajdonítottak neki, a boszorkánysághoz,
szerelmi bájitalokhoz és afrodiziákumként használták.
Minden savanyú uborkás üvegben találhatunk kapormagot.
A mag összetörve illik szinte minden halételhez. Jó a
tojásételekhez is, pl. majonézes tojáshoz.
Használjunk kaporecetet vagy zúzott magot a vegyes
tenger gyümölcsei saláta öntetéhez, a káposzta- és burgonyasalátákhoz.
Leveleivel főzelékeket ízesíthetünk, belesüthetjük a
házi készítésű kenyérbe, melyet, pl. paradicsomleveshez kínálhatunk.
Gyógyászat: Gyomor- és emésztőszervi bajok,
álmatlanság, csuklás ellen hatásos.