Kapor - az "álomba ringató"




Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
A magyar konyha másik, ugyancsak jellegzetes fűszere, amelyet már eleink is használtak. Rendkívül kellemes, ám igen aromás fűszernövény, amelynek zöld virágját és fűszerű leveleit nyersen tesszük bele az ételbe, szárítva pedig morzsolt állapotban kerül az asztalra. Magvait is használjuk, ízük a köménymagéra emlékeztet. Jellegzetes, átható illata miatt semmi mással nem téveszthető össze! Mártások, savanyúságok, hal és rákételek nélkülözhetetlen fűszere, azonban csak óvatosan, kis mennyiségben szabad használni, mert megkeserítheti az ételt. Nem szabad főzni, mert a magas hő hatására elillan, felbomlik az illóolajtartalma. Közvetlenül tálalás előtt (vagy az étel elkészülte után) szabad csak a friss, apróra vágott zöld kaporral fűszerezni. Jól elkeverve, 1-2 percnyi várakozás után az étel már át is veszi a kapor aromáját. A kaporral ízesített salátaecetnél nincs jobb!
A kapor (Anethum graveolens) különösen Skandináviában, Oroszországban és Kanadában népszerű. Csípős, üde ízével a sokat nélkülözött nyári napfényt idézi a hűvösebb, északi vidékeken.
Évelő növény, vetéssel szaporítható. Hasonlít a köményre, de levelei sokkal finomabbak, és ritkán nő 90 cm magasra. Jó messzire kell vetnünk az erőteljes növekedésű köménytől. Finom, de átható aromája jól illik a tejfölhöz, joghurthoz, az uborkához, tojás- és halételekhez, rizssalátákhoz, főtt burgonyához. Utánozhatatlan zamatot ad a savanyú uborkának.
A friss kaprot ne főzzük bele az ételbe, csak az utolsó pillanatban dobjuk bele, nehogy elveszítse az aromáját. Ugyanakkor szárítva és fagyasztva - a legtöbb salátának való fűtől eltérően - viszonylag jól megőrzi az ízét.
A forrázott kaporból készült "tea" álomba ringatja a síró kisbabákat.
A görög-római időkben igen népszerű volt. Azt tartották felőle, hogy a bal kézben tartott kapor megvéd az epilepsziától. A középkorban varázslatos hatást tulajdonítottak neki, a boszorkánysághoz, szerelmi bájitalokhoz és afrodiziákumként használták.
Minden savanyú uborkás üvegben találhatunk kapormagot.
A mag összetörve illik szinte minden halételhez. Jó a tojásételekhez is, pl. majonézes tojáshoz.
Használjunk kaporecetet vagy zúzott magot a vegyes tenger gyümölcsei saláta öntetéhez, a káposzta- és burgonyasalátákhoz.
Leveleivel főzelékeket ízesíthetünk, belesüthetjük a házi készítésű kenyérbe, melyet, pl. paradicsomleveshez kínálhatunk.
Gyógyászat: Gyomor- és emésztőszervi bajok, álmatlanság, csuklás ellen hatásos.