Kalács (foszlós)



Egy kiló sima nullás lisztet 4 deci langyos tejbe feloldott 2 dkg élesztőt, 12 dkg porcukrot 2 tojás sárgáját gyengén megsózunk és egy lábosba fél kezünkkel kemény galuska tésztává dolgozzuk ki. A tésztát a kidolgozásnál jól megmarkoljuk öklünkkel, mint a kenyeret. Ha a tészta már leválik a kezünkről kanalanként 12 dkg olvasztott vajat dolgozunk még bele a fent ír módon, majd a tésztát alul felül meglisztezzük, letakarjuk és langyos helyen egy óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára tesszük. 8 egyenlő részre vágjuk, minden egyes részt kezünkkel egyforma hosszúra nyújtjuk, azután egyenként mindegyiknek egyik végét bal kezünkkel megfogva, jobb kezünkkel négy-ötször megcsavarjuk és ezekből négyes fonatokat készítünk. Zsírral megkent sütőlapra helyezzük, megkenjük tojássárgájával és még 30 percig kelni hagyjuk, Sütés előtt még egyszer átkenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kivesszük a sütőből ruhával letakarjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.