A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) Európa és Ázsia
mérsékelt égövi vidékein őshonos, de ma már ellepte Észak-Amerikát is.
Franciaországban és az Egyesült Államok nyugati vidékén úgy termesztik, mint az
endíviát, ugyanúgy is halványítják. Nálunk füves helyen mindenütt megterem.
Évelő növény, hosszú karógyökere van, és késő
tavasszal magról vethető. Ha kinőtt, lazán kössük össze egy tő leveleit, majd
borítsunk rá egy cserepet. A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik
sötétzöld színüket, s egyúttal kesernyés ízük nagy részét is. Az így nem kezelt
levelek csak egész zsenge korukban ehetők. Forró sült szalonnával a
legízletesebb.
Virágzás után a gyermekláncfű levelei nagyon keserűek,
és nyersen csak halványítás után fogyaszthatók; egyébként csak főzve ehetők,
mondjuk egy kis vajjal, citromlével, és durvára vágott mogyoróval.