Az ősi Egyiptomban balzsamozáshoz és füstölőkhöz
használták.
A görögök szarvasmarhát etettek vele. A rómaiak is
takarmányként használták. Indiában ma is az.
Az egész növény igen aromás, curry illatú. Zamata
csípős, akár az égetett cukoré.
Görögszéna kivonatot tesznek a hamis juharszirupba és
a mangócsatniba. Mivel magas fehérje tartalma van, India szegény vidékein
ételként használják. Magját gyakran használják curryporokhoz, fűszeres
halételekhez, curry ételekhez.
A csíráztatott magokat salátakeverékekhez
használhatjuk, vagy avokadóval, paradicsommal, sajttal keverve szendvicseket
készíthetünk vele.
Orvosi felhasználása: A középkorban kopaszság ellen
használták, Indonéziában ma is készül belőle hajtonik. Hagyományosan használják
emésztés serkentésére, vércukorszint beállítására, adják gyomorpanaszokra,
magas vérnyomás ellen is. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is
javasolt.