Görögszéna




Az ősi Egyiptomban balzsamozáshoz és füstölőkhöz használták.
A görögök szarvasmarhát etettek vele. A rómaiak is takarmányként használták. Indiában ma is az.
Az egész növény igen aromás, curry illatú. Zamata csípős, akár az égetett cukoré.
Görögszéna kivonatot tesznek a hamis juharszirupba és a mangócsatniba. Mivel magas fehérje tartalma van, India szegény vidékein ételként használják. Magját gyakran használják curryporokhoz, fűszeres halételekhez, curry ételekhez.
A csíráztatott magokat salátakeverékekhez használhatjuk, vagy avokadóval, paradicsommal, sajttal keverve szendvicseket készíthetünk vele.
Orvosi felhasználása: A középkorban kopaszság ellen használták, Indonéziában ma is készül belőle hajtonik. Hagyományosan használják emésztés serkentésére, vércukorszint beállítására, adják gyomorpanaszokra, magas vérnyomás ellen is. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is javasolt.