(Ejtsd: garam maszala, a masala jelentése:
fűszerkeverék)
A garam masala az észak-indiai konyha alapvető
fűszerkeveréke, és csaknem annyi változata van, ahány helyen használják. A
masala lehet 2-3 fűszer és gyógynövény egyszerű keveréke, de állhat akár
tucatnyi fűszerből is. A fekete borson és a szegfűszegen alapuló egyes masalák
csípősek, mások, amelyekben szerecsendió-virág, fahéj és kardamom van, inkább
aromatikusak. A garam masalát mindig takarékosan használják. A fűszereket
általában szárazon pirítják, és egészben vagy őrölve, a főzés különböző
stádiumaiban adják az ételhez. A rizses húshoz, a birianihoz és egyes
húsételekhez hagyományosan egészben használják a fűszereket. Egyes fogásoknál
az alapkeverékhez szárított rózsaszirmot adnak.
Az egész fűszereket általában előbb szárazon
megpirítják és csak ezután őrlik meg, de összekeverhetünk őrölt fűszereket is.
Íme néhány változat, de mindenki a saját íze szerinti keveréket alakíthatja ki.
A változatokat lásd a receptek között!