Kevés kivétellel a főtt
tésztákat gyúrni szoktuk. Így elsősorban a gyúrást kell, hogy ismertessem: A
lisztet átszitáljuk és egy tálban a tojással, a sóval és vízzel (1 kg liszthez
2 tojást veszünk) kemény tésztává gyúrjuk, hogy a gyúrás alatt a tészta a
lisztet teljesen felszedje, majd a tésztát a tálból lisztezett gyúró deszkára
tesszük és simára gyúrjuk. Azután kb. 20 dkg-os cipókra osztjuk és nyújtófával
egyenletes gömbölyű leveleket sodrunk belőle, majd vékonyra nyújtjuk. A
kinyújtott tésztát pár percig szikkadni hagyjuk, azután bőven megszórjuk
liszttel, felcsavarjuk a nyújtófára és először kettévágjuk hosszában. Az így
nyert tészta csíkokat hosszában még egyszer ketté, majd jó éles késsel tetszés
szerint felaprítjuk (kocka, széles metélt, vékony metélt stb.) vagy kézzel
tépjük (csuszának) a kész tésztát azután, lobogó forró sós vízben többszöri
keverés mellett kifőzzük. Ha a tészta a víz színére feljön, úgy attól az időtől
számítva egy percig főzzük, majd tésztaszűrővel leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük,
és forró zsírral összekeverjük, azután felmelegítjük. Tehát csakis forrásban
lévő vízbe dobjuk kifőzni, különben elázik a tészta és csak egy percig főzzük,
mert könnyen szétfő.