Fokhagyma (Garlic)




Felhasználás: Levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Olyan sok gyógyító hatással bíró növény, hogy lehetetlen mindegyiket felsorolni. A legfontosabb vérnyomást csökkentő hatása. Érelmeszesedés, érszűkület esetén jól képes karbantartani a beteg állapotát. Közismert epe és májműködést serkentő hatása is. (Ez utóbbi esetben csak nyersen fogyasztva hatásos.) Lehetetlen felsorolni, mi mindenbe szokás fokhagymát tenni, de az, biztos, hogy egyetlen kolbászféléből sem hiányozhat. Sültek, saláták és egyéb ételek is csak nehezen viselik el hiányát. Fontos, hogy az étel elkészülte előtt néhány perccel, nyersen, összezúzva keverjük bele az ételbe, és már ne forraljuk. Ízét és illatát is így adja ki a legintenzívebben.
Sok népmitológiájában, vallásában és kultúrájában előbukkan.
Az arab legenda szerint, pl. a fokhagyma az ördög egyik, a vöröshagyma a másik lábnyomából sarjadt, amikor elhagyta az Édenkertet. A Biblia is sokszor utal erre a nemes növényre.
A piramisok építői fokhagymát kaptak. Fokhagymát találtak az ifjú Tut-Anch-Amon (itt így írják) fáraó sírjában is.
A római katonák, munkások fokhagymát rágtak; a katonák csata előtt, kivált, amikor kézitusára volt kilátás - nem csoda, hogy olyan sikeresek voltak.
A kínai mitológiában a fokhagyma képes elűzni a Gonosz Szemet, a balszerencse, balsors jelképét.
Egy híres füvész - Culpeper - (milyen érdekes név) azt állította, hogy a köménymag vagy zöldbab rágása képes elvenni a lehelet fokhagymaszagát. A mai megoldások egyike - most figyeljetek! - több pohár vörösbor, avagy friss petrezselyem, menta, kakukkfű, zellerlevél rágása.
A Garlic név az angolszász garleácból származik, mely a lándzsa alakú levelére utal.
Sokféle fokhagyma létezik, a leggyakoribb a fehér papírhéjú változat. A rózsaszínű vagy lila fokhagymának a külső héja vastagabb és a gerezdje csodálatosan húsos, telt. Kaliforniában terem egy óriásfajta, Dk-Ázsiában pedig egy olyan miniatűr, mely 4-6 apró gerezdből áll.
Egyes kertészek szerint, ha fokhagymát ültetnek rózsáik alá, azok még illatosabbak lesznek, ráadásul a kártevőket is elűzi.
Gyógyászat: Csodagyógyszernek tartják. Tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, már őseink tudták, hogy javítja az emésztést. Napjaink orvosainak segít a cukorbaj kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet. Köhögés elleni szerekben fokhagymalét használnak, hozzájárul az asztma gyógyításához is. Régi népi szokás szerint a szamárköhögés ellenszereként fokhagymát tettek a beteg cipőjébe.
Egyik legősibb kultúrnövényünk a fokhagyma (Allium sativum). Kínában már 5000 évvel ezelőtt termesztették, de közkedvelt volt a mediterrán birodalmakban is. Hérodotosz szerint a piramisépítkezéseken dolgozó rabszolgák nagy mennyiségű fokhagymát kaptak munkaképességük fokozása érdekében. Élénkítő hatását is ismerték: a rómaiak csata előtt fokhagymát etettek katonáikkal. A néphit úgy tartotta, hogy a szemmel verés, sőt, a vámpírok ellen is véd.
Annyi bizonyos, hogy szabályozza a vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést, fertőtleníti a bélrendszert. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, puffadáscsökkentő, görcsoldó hatású. Spanyolnátha megelőző gyógyszere. Gyümölcse ízületi gyulladás és kőbántalom ősrégi gyógyszere. A szárított növényből készített főzet hasmenés, makacs sárgaság ellen hatásos. Leveleiből kellemes élvezeti tea készíthető.
Szára 80 cm magasra nő, hagymája összetett és gerezdekből áll.
A konyhában naponta szükségünk van rá: számtalan főtt ételünk ízesítője, de megsütve önálló körítés is lehet, nyersen pedig saláták, salátaöntetek értékes ízanyaga és alkotóeleme, mártások és kolbászáruk kedvelt fűszere.