Felhasználás:
Levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Olyan sok
gyógyító hatással bíró növény, hogy lehetetlen mindegyiket felsorolni. A
legfontosabb vérnyomást csökkentő hatása. Érelmeszesedés, érszűkület esetén jól
képes karbantartani a beteg állapotát. Közismert epe és májműködést serkentő
hatása is. (Ez utóbbi esetben csak nyersen fogyasztva hatásos.) Lehetetlen
felsorolni, mi mindenbe szokás fokhagymát tenni, de az, biztos, hogy egyetlen
kolbászféléből sem hiányozhat. Sültek, saláták és egyéb ételek is csak nehezen
viselik el hiányát. Fontos, hogy az étel elkészülte előtt néhány perccel, nyersen,
összezúzva keverjük bele az ételbe, és már ne forraljuk. Ízét és illatát is így
adja ki a legintenzívebben.
Sok népmitológiájában, vallásában és kultúrájában
előbukkan.
Az arab legenda szerint, pl. a fokhagyma az ördög
egyik, a vöröshagyma a másik lábnyomából sarjadt, amikor elhagyta az
Édenkertet. A Biblia is sokszor utal erre a nemes növényre.
A piramisok építői fokhagymát kaptak. Fokhagymát
találtak az ifjú Tut-Anch-Amon (itt így írják) fáraó sírjában is.
A római katonák, munkások fokhagymát rágtak; a katonák
csata előtt, kivált, amikor kézitusára volt kilátás - nem csoda, hogy olyan
sikeresek voltak.
A kínai mitológiában a fokhagyma képes elűzni a Gonosz
Szemet, a balszerencse, balsors jelképét.
Egy híres füvész - Culpeper - (milyen érdekes név) azt
állította, hogy a köménymag vagy zöldbab rágása képes elvenni a lehelet
fokhagymaszagát. A mai megoldások egyike - most figyeljetek! - több pohár
vörösbor, avagy friss petrezselyem, menta, kakukkfű, zellerlevél rágása.
A Garlic név az angolszász garleácból származik, mely
a lándzsa alakú levelére utal.
Sokféle fokhagyma létezik, a leggyakoribb a fehér
papírhéjú változat. A rózsaszínű vagy lila fokhagymának a külső héja vastagabb
és a gerezdje csodálatosan húsos, telt. Kaliforniában terem egy óriásfajta,
Dk-Ázsiában pedig egy olyan miniatűr, mely 4-6 apró gerezdből áll.
Egyes kertészek szerint, ha fokhagymát ültetnek
rózsáik alá, azok még illatosabbak lesznek, ráadásul a kártevőket is elűzi.
Gyógyászat: Csodagyógyszernek tartják. Tisztítja a
vért, csökkenti a vérnyomást, már őseink tudták, hogy javítja az emésztést.
Napjaink orvosainak segít a cukorbaj kezelésében, csökkenti a
koleszterinszintet. Köhögés elleni szerekben fokhagymalét használnak,
hozzájárul az asztma gyógyításához is. Régi népi szokás szerint a szamárköhögés
ellenszereként fokhagymát tettek a beteg cipőjébe.
Egyik legősibb kultúrnövényünk a fokhagyma (Allium
sativum). Kínában már 5000 évvel ezelőtt termesztették, de közkedvelt volt a
mediterrán birodalmakban is. Hérodotosz szerint a piramisépítkezéseken dolgozó
rabszolgák nagy mennyiségű fokhagymát kaptak munkaképességük fokozása
érdekében. Élénkítő hatását is ismerték: a rómaiak csata előtt fokhagymát
etettek katonáikkal. A néphit úgy tartotta, hogy a szemmel verés, sőt, a
vámpírok ellen is véd.
Annyi bizonyos, hogy szabályozza a vérnyomást,
megelőzi az érelmeszesedést, fertőtleníti a bélrendszert. Étvágygerjesztő,
gyomorerősítő, puffadáscsökkentő, görcsoldó hatású. Spanyolnátha megelőző
gyógyszere. Gyümölcse ízületi gyulladás és kőbántalom ősrégi gyógyszere. A
szárított növényből készített főzet hasmenés, makacs sárgaság ellen hatásos.
Leveleiből kellemes élvezeti tea készíthető.
Szára 80 cm magasra nő, hagymája összetett és
gerezdekből áll.
A konyhában naponta szükségünk van rá: számtalan főtt
ételünk ízesítője, de megsütve önálló körítés is lehet, nyersen pedig saláták,
salátaöntetek értékes ízanyaga és alkotóeleme, mártások és kolbászáruk kedvelt
fűszere.