Finomfű (Fines herbes)




Híres mártások, rafinált főtt ételek és saláták hagyományos tartozéka a "Fines herbes", a különféle fűszernövényekből összeállított "finomfű" csokor, amely apróra vágva kerül az ételbe.
Klasszikus francia "finomfüvek" a turbolya, a petrezselyem, a tárkony, a metélőhagyma és a kakukkfű.
A francia konyha határain kívül a választék a helyi ízlésnek, a kínálatnak, és az elkészítendő fogásnak megfelelően változik.
Olaszországban és Provence-ban feltétlenül jelen van a csokorban a bazsalikom, Skandináviában, Németországban és Magyarországon a kapor, a Közel-Keleten és Görögországban viszont nem maradhat ki belőle a menta. De szerepelhet a finomfüvek között a lestyán, citromfű, borsmustár, izsóp, porcsin, majoránna, zellerzöldje, édeskömény, borágó, vagy akár a zsázsa is.
Saját finomfű kompozíciónk összeállításában szabad tere van egyéni ízlésünknek és fantáziánknak.