Híres mártások, rafinált főtt ételek és saláták
hagyományos tartozéka a "Fines herbes", a különféle fűszernövényekből
összeállított "finomfű" csokor, amely apróra vágva kerül az ételbe.
Klasszikus francia "finomfüvek" a turbolya,
a petrezselyem, a tárkony, a metélőhagyma és a kakukkfű.
A francia konyha határain kívül a választék a helyi
ízlésnek, a kínálatnak, és az elkészítendő fogásnak megfelelően változik.
Olaszországban és Provence-ban feltétlenül jelen van a
csokorban a bazsalikom, Skandináviában, Németországban és Magyarországon a
kapor, a Közel-Keleten és Görögországban viszont nem maradhat ki belőle a
menta. De szerepelhet a finomfüvek között a lestyán, citromfű, borsmustár,
izsóp, porcsin, majoránna, zellerzöldje, édeskömény, borágó, vagy akár a zsázsa
is.
Saját finomfű kompozíciónk összeállításában szabad
tere van egyéni ízlésünknek és fantáziánknak.