Fánk II.



Kovászt készítünk 15 dkg lisztből és 4 dkg élesztőből, annyi langyos tejjel, hogy ne legyen híg és kelni hagyjuk. Ez alatt habüstben 3 deci tejet 6 dkg cukorral és 6 tojás sárgájával tűzhely szélén felhevítünk, (mint a sodót) majd a tűzről levéve addig verjük, míg ki nem hűlt. Ekkor hozzákeverjük a megkelt kovászt és még 45 dkg lisztet, pici sót kevés reszelt citromhéjat, egy evőkanál erős rumot és jól kidolgozzuk, majd 9dkg olvasztott vajat teszünk hozzá és ezzel is jól eldolgozzuk. Nem hagyjuk kelni a tésztát, hanem azonnal lisztezett deszkára tesszük, és kisujjnyi vékonyra kinyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Minden második közepébe egy késhegynyi kemény barackízt teszünk, majd körül megkenjük tojással és egy másik üres fánkkal letakarjuk, azután még egyszer kiszúrjuk. Lisztezett deszkára rakjuk egymástól 5 cm távolságra. Letakarjuk és meleg helyen egy óráig kelni hagyjuk. Úgy sütjük, mint az előző fánkot. Tálaláskor meghintjük vaníliás cukorral.