Kovászt készítünk 15 dkg
lisztből és 4 dkg élesztőből, annyi langyos tejjel, hogy ne legyen híg és kelni
hagyjuk. Ez alatt habüstben 3 deci tejet 6 dkg cukorral és 6 tojás sárgájával
tűzhely szélén felhevítünk, (mint a sodót) majd a tűzről levéve addig verjük,
míg ki nem hűlt. Ekkor hozzákeverjük a megkelt kovászt és még 45 dkg lisztet,
pici sót kevés reszelt citromhéjat, egy evőkanál erős rumot és jól kidolgozzuk,
majd 9dkg olvasztott vajat teszünk hozzá és ezzel is jól eldolgozzuk. Nem
hagyjuk kelni a tésztát, hanem azonnal lisztezett deszkára tesszük, és kisujjnyi
vékonyra kinyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Minden második közepébe egy
késhegynyi kemény barackízt teszünk, majd körül megkenjük tojással és egy másik
üres fánkkal letakarjuk, azután még egyszer kiszúrjuk. Lisztezett deszkára
rakjuk egymástól 5 cm távolságra. Letakarjuk és meleg helyen egy óráig kelni
hagyjuk. Úgy sütjük, mint az előző fánkot. Tálaláskor meghintjük vaníliás
cukorral.