Egy db fánkhoz 1 ½ dkg lisztet
számítunk 30 dkg liszthez 1 ½ dkg élesztőt 1 deci langyos tejben feloldjuk,
pici cukorral (1/2-1) és egy kevés liszttel felfuttatjuk. Egy tálban az
előmelegített liszthez tesszük, nagyon keveset megsózzuk és annyi langyos tejet
vagy vizet adunk hozzá, hogy galuska tészta keménységű tésztát nyerjünk. Jól
kidolgozzuk, majd még egy dkg olvasztott vajat dolgozunk el benne. Ha már a
tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, alul-felül megszórjuk liszttel,
lefedjük és langyos helyen pontosan 1 óráig kelni hagyjuk. Azután lisztezett
deszkára tesszük, kezünkkel kissé elnyújtjuk, és egyszer összehajtjuk, majd
ismét ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk, és lisztezett
deszkára rakjuk. Letakarjuk és meleg helyen fél órát ismét kelesztjük. Azután
forró bő zsírban vagy olajban pirosra sütjük oly módon, hogy először a gyúrótáblán
lévő fánk teteje kerüljön alul a forró zsírba. Ezt az oldalt fedő alatt sütjük,
ha megpirult, megforgatjuk a fánkokat és a másik felét már fedő nélkül sütjük
tovább. Nagyon fontos hogy a zsírforró legyen, de ne legyen túl forró, mert
akkor nem lesz a fánk szép szalagos. Vaníliás cukorral meghintve, forrón
tálaljuk, mellé barack ízt adunk.