Édeskömény




Felhasználás: Saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Kellemes, ánizsra emlékeztető, édeskés, kissé csípős, aromás fűszernövény, amely különféle halételek, marinádok, páclevek, sütemények és likőrök fűszerezésére való, ám csak nagyon kis mennyiséget szabad az ételbe tenni, mert túladagolása esetén az étel keserűvé válhat.
Sok indiai fűszerkeverék elmaradhatatlan tartozéka. Ánizzsal helyettesíthetjük.
Ezt a növényt biztosan nem fogjátok kirándulás közben begyűjteni, hacsak nem hipermarketbe mentek hétvégenként a családdal.
Az édeskömény (Foeniculum vulgare) erősen ánizsillatú növény, őshazája Dél-Európa, de a trópusokat kivéve szinte mindenütt megtalálható.
Különleges vállfaja a firenzei vagy gumós édeskömény, amely gumót képező megvastagodott levélnyeleivel zöldségfélének számít. Enyhébb az íze, mint a közönséges édesköményé, kitűnő saláta készül belől, más salátának való növényekkel vegyesen, illetve különféle fűszernövényekkel ízesítve.
Jól illik a sajtok mellé is.
Mindkét fajta, évelő és magról könnyen szaporítható.
Magassága eléri az 1-2 métert, de a bőséges lombhozam érdekében helyes, ha visszavágjuk. Ha hagyjuk megnőni, nyár derekán nagy, sárga ernyővirágzatokat hoznak, és rengeteg magot érlelnek.
A firenzei gumós édeskömény termesztése valamivel több gondozást igényel. Tápdús földre van szüksége, és amikor a gumója kezd kifejlődni, fel kell töltenünk földdel.
Szárát megszárítják, és Provence-ban például a parázsra szórják, hogy illata átjárja a roston sütött tengeri süllőt vagy pérhalat.