Disznósajt (préshurka)





A disznó fejét, nyelvét és pár darabszalonna bőrékét, sós vízben puhára főzünk. Majd ki szedjük, a vízből kissé hűlni hagyjuk. Lefejtjük a csontokról és darabokra vágjuk. Egy tálba rakjuk, megízesítjük sóval, törött borssal, piros paprikával és 2-3 gerezd összezúzott és leforrázott fokhagyma levével. Egy két kanál abalevet, melyben a hús főtt, öntünk hozzá, jól összekeverjük és a gondosan megtisztított gyomorba töltjük. Összevarrjuk és az abalében lassú tűznél fél óráig főzzük. Utána deszkára tesszük, körös-körül gombostűvel megszurkáljuk, ráhelyezünk egy másik deszkát és nehéz súlyokkal lepréseljük. Másnapig így hagyjuk állni. Hideg időben 10-12 napig is eláll. Ha hosszabb ideig akarjuk, hogy eltartson, 1-2 napra füstre tehetjük.