Csillagánizs




Felhasználás: Az ánizshoz hasonló, ám annál jóval erősebb aromájú, édeskés ízű, Dél-Kínában honos, örökzöld fa termése. Ugyanúgy használható, mint az ánizs, különféle sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, és likőrök ízesítésére szolgál.
A japánok füstölőként égették a fa illatos kérgét. A sárga, nárciszszerű virágokból kifejlődő gyümölcs nyolcágú csillagocskákat alkot. Ugyanúgy édesgyökér aromája van, mint az ánizsnak.
A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere, az "ötfűszer" keverékben is benne van.
Ezzel készítik a "tea-tojást", mely kínai körítések tartozéka: a keményre főtt tojás héját körbe törögetik, hidegvízbe teszik, amibe szójaszósz, só, csillagánizs és tea kerül. 1,5 - 2 órán át, főzik, egy teljes éjszakán át ebben hagyják kihűlni. Meghámozzák, 4-be vágják.
Likőrök, cukorkák ízesítője.
Orvosi felhasználása: Köhögés elleni cukorkákban is meg található. A kínaiak gyakran rágcsálják szájillatosítóként.