Felhasználás: Levesek, saláták, pácok, mártások,
sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs,
petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Fanyar illatú, jellegzetes, pikáns fűszernövény,
amelyet otthon, cserépben is nevelhetünk. Általában szárított, morzsolt
formában árulják. Légmentesen, fénytől védve kell tárolni. Hüvelyes levesek,
főzelékek, saláták, sültek és savanyúságok fűszere, az olaszos paradicsommártás
elengedhetetlen tartozéka. Felfúvódást gátló hatása miatt érdemes belőle
főzetet készíteni az arra rászorulónak.
A bazsalikom az ajakosok családjába tartozik.
A trópusokon mindenütt megtalálható, de megterem a
hűvösebb égöv alatt is, és itt, a legillatosabb fűszernövényeink közé tartozik.
Indiában őshonos, onnan került a Közel-Keletre. Már a
görögök is ismerték, Vergilius is említi, Nyugat-Európába csak a 16. században
jutott el, s az Újvilágba még később. (!)
A kifejlett növény erős, fűszeres illata nyáron
áthatja az egész kertet, s a görög falvakban, ahol minden ablakládában
bazsalikom zöldell, kellemesen édes illatával telve a levegő.
Nagylevelű, erősebb illatú vállfaja a közönséges
bazsalikom, (Ocimum basalicum) jól tűri a mérsékelt klímát. Amikor eléri az
araszos magasságot, csípjük ki a közepét, hogy jobban bokrosodjék, és később is
távolítsuk el a virágzatát.
Magassága eléri a 45-60 centimétert.
Kicsi bokrokat alkot az aprólevelű görög bazsalikom
(Ocimum minimum), és mindössze 15-20 m magasra nő.
Salátának igen mutatósak a nagy, bókoló levelű vagy a
fodros bazsalikom változatok, illetve a pirosak, bár ezek nem olyan ízletesek.
A bazsalikom könnyű, jó termőtalajt és igen sok
napfényt igényel. Nem kifejezetten egynyári növény, de elég nehéz
átteleltetni. A legszívósabb fajta a
bokor bazsalikom, a legkényesebb a pagoda bazsalikom, a hindu templomok, szent
növénye, a tulsi.
A bazsalikomnak bódító, enyhén borsos illata van, némi
menta és szegfűszeg árnyalattal.
Kellemesen egészíti ki ízhatását a citrom és a
fokhagyma. Leggyakrabban paradicsommártásokban vagy a pesto mártásban
találkozunk vele, de felhasználható tojásételekben is, burgonya-, bab- vagy
rizssalátákban, illetve zöldsalátának, önmagában vagy vegyesen.
Egy-egy bazsalikomág (ehető virágjával együtt)
körítésnek is megfelel. A
Földközi-tenger mentén, Indiában és Thaiföldön a főtt ételek legfontosabb
fűszere.
Ecetek és olajok ízesítésében is szinte páratlan.