Felhasználás: Levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál
curryvel)
Fűszeres illatú, jellemzően kesernyés ízű. Régebbi
korokban általában a győzelem jelképeként használták. Savanyúságok, vadas
jellegű ételek, főzelékek, mártások, különféle levesek ízesítésére használják.
Az ételbe tett mennyiségre ügyelni kell, mert ha túl sok, keserűvé válik.
Egészben vagy porrá őrölve használjuk. Utóbbi esetben (négyszemélyes adagra
számítva) egy késhegynyi is elég belőle.
A babér a Nap fája az Oroszlán jegyében. Védelmet
nyújt az emberi testet érő minden sátáni gonoszság ellen. Parkinson, a 17.
századi nagy botanikus nem győzte dicsérni: "A babérlevél különb a kert
minden más növényénél, mert nemcsak gyönyörű, de jövedelmező is. A bölcsőtől a
sírig elkísér."
A levelekből font koszorút a régi Rómában császárok és
hősök viselték a nagy tisztesség jeleként. A babona azt tartotta, véd a
villámcsapástól.
A Grand Prix győztese ma is babérkoszorút kap, a brit
királyi ház költőjét ma is koszorús költőnek nevezik, mivel a görögök és
rómaiak babérkoszorúval díjazták a költőket.
Mindig van babér az összekötött fűszercsomókban és az
erőlevesben. Alkotója több klasszikus mártásnak. Világszerte használják a
klasszikus és a modern konyhák a tenger gyümölcsei, a húsok, rizs, főzelékek
ízesítésére.
Beleteszik a levesekbe, tálban sült ételekbe, pácokba,
savanyúságokba, felfújtakba, nyársra húzzák, tepsiben-lábasban sütik-főzik.
Szerepet kap édességekben, krémekben, fagylaltokban is.
Magvak, füge mellé téve megvéd a molyoktól,
zsizsiktől.
Felhasználják a parfümiparban, rumgyártásban.
Orvosi
felhasználása
Összehúzó, emésztést javító, étvágy serkentő hatása
van.