Aranygaluska



Személyenként 5 dkg liszthez 1 dkg vajat, ¼ tojássárgáját számítunk ½ kg liszthez pedig 2 dkg élesztőt. Az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, egész kevés cukorral és a tojássárgájával a liszthez vegyítjük egy pici sóval együtt. Azután langyos tejjel vagy vízzel puha galuska tésztát  készítünk és fakanállal jól kidolgozzuk. Ekkor a vajat felolvasztjuk és cseppenként a tésztához tesszük és 10 percig még tovább dolgozzuk. Azután a tészta alját és tetejét meghintjük liszttel és letakarjuk, langyos helyen 1 óráig kelni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kezünkkel ujjnyi vastagra lapítjuk. Lisztbe mártott pogácsa szaggatóval apró darabokra szaggatjuk az egész tésztát. Minden darabkát olvasztott vajba vagy zsírba mártva zsírral kikent formába soronként lerakjuk úgy, hogy minden sort darált diós cukorral bőven megszórunk. (A formát csak félig töltsük meg tésztával, hogy a tészta megkelhessen) A legfelső sort nem hintjük meg csak meg zsírozzuk. Így formában letakarva langyos helyen sütés előtt 10 percig kelni hagyjuk. Majd előmelegítette sütőben lassú tűznél pirosra sütjük. Tálalás előtt pár percre ruhával ismét letakarjuk, hogy ropogósra sült héja meggyengüljön. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk Tej vagy borsodót adunk hozzá (lásd a sodóknál)