Személyenként 5 dkg liszthez 1
dkg vajat, ¼ tojássárgáját számítunk ½ kg liszthez pedig 2 dkg élesztőt. Az
élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, egész kevés cukorral és a
tojássárgájával a liszthez vegyítjük egy pici sóval együtt. Azután langyos
tejjel vagy vízzel puha galuska tésztát
készítünk és fakanállal jól kidolgozzuk. Ekkor a vajat felolvasztjuk és cseppenként
a tésztához tesszük és 10 percig még tovább dolgozzuk. Azután a tészta alját és
tetejét meghintjük liszttel és letakarjuk, langyos helyen 1 óráig kelni
hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kezünkkel ujjnyi vastagra
lapítjuk. Lisztbe mártott pogácsa szaggatóval apró darabokra szaggatjuk az
egész tésztát. Minden darabkát olvasztott vajba vagy zsírba mártva zsírral
kikent formába soronként lerakjuk úgy, hogy minden sort darált diós cukorral
bőven megszórunk. (A formát csak félig töltsük meg tésztával, hogy a tészta
megkelhessen) A legfelső sort nem hintjük meg csak meg zsírozzuk. Így formában
letakarva langyos helyen sütés előtt 10 percig kelni hagyjuk. Majd
előmelegítette sütőben lassú tűznél pirosra sütjük. Tálalás előtt pár percre
ruhával ismét letakarjuk, hogy ropogósra sült héja meggyengüljön. Vaníliás
cukorral meghintve tálaljuk Tej vagy borsodót adunk hozzá (lásd a sodóknál)