Felhasználás: Jól illik a halakhoz (elsősorban
makréla, lazac, hering) - roston sütve szórjunk a parázsra a növényből,
magokból. Használják bárány - és sertéshúsokhoz, salátaöntetekhez, halakhoz
kínál majonézhez. Curryporokban, az ötfűszer-keverékben is megtalálható.
Tesznek belőle pikáns tésztafélékbe, fánkba, kenyérbe, piskótába, kalácsokba.
A petrezselyem rokona.
Füves emberek, orvosok időtlen idők óta ismerik; az
abszolút gyógyszernek tartották, mely fiatallá, erőssé, egészségessé teszi az
embert.
Nálunk is megterem, bár D-Európában jobban érzi magát.
Parfüm- és szappangyártásban használják.
Orvosi felhasználása: Fülfájás, fogfájás, asztma,
reuma gyógyítója, állítólag segít csuklás, köhögés ellen, javítja a látást.
Ha ízlelésünk eltompult, forraljunk fel 3 dl vizet,
tegyünk bele 1 tk. ánizskapor magot, majd szűrjük magas pohárba és ezt
kortyolgassuk.