Vad pástétom


Nyúlból, őzből, vagy szarvasból Készíthetjük. Személyenként 12 dkg, ha csontos 20 dkg számítunk a húsból. Feldaraboljuk, megmossuk és apróra vágott vöröshagymás zsíron puhára pároljuk. Ha félig puha, hozzá teszünk még egy-két szál zöldséget, kevés füstölt szalonna bőrkét, egy-két kanál paradicsomot és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a levét elfőtte és már teljesen puha, kicsontozzuk és az egészet háromszor, négyszer húsdarálón átdaráljuk. Személyenként 2 dkg apró kockára vágott szalonnát adunk hozzá és egy fél tojással az egészet jól összedagasztjuk. ( Ha két napon belül fogyasztjuk, eltehetünk bele mustárt és kevés tejfölt is, de ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, akkor ezeket ne, tegyük bele, mert könnyen megsavanyodik tőle.) A formát vékony szalonna szeletekkel béleljük és elsimítjuk rajta a pástétomot. Szalonna helyett, lehet egyébként egyszerűen zsírral kikenni a formát. Egy tepsibe vizet öntünk, beleállítjuk a formát és azután fedővel letakarva egy óráig gőzöljük. Ha kivettük a gőzből kifagyasztjuk, a formát langyos vízbe mártjuk, és úgy borítjuk ki deszkára. Olvasztott aszpikkal többször bekenjük, hogy szép fényes legyen. A deszkáról a tálra csúsztatjuk és aszpikkal, citromszeletekkel díszítve tálaljuk.