Kisebb zöldpaprikákat jól
megmosunk, csukáját levágjuk, ereitől megtisztítjuk, s ha nagyon erősek volnának,
lobogó forró vízzel leforrázzuk. Ez alatt pörköltet készítünk paprika nélkül
személyenként 8 dkg lehetőleg sertéshúsból, és ha kész, húsdarálón ledaráljuk.
teszünk hozzá személyenként fél dkg félig lepárolt rizst, vagy egy púpos kávéskanál
grízt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az egészhez, ha legalább három-négy
személyre részére készítjük, még hozzákeverünk egy egész tojást. Kisebb
mennyiségnél csak egy tojás sárgáját használjuk fel hozzá, mert a fehérje
nagyon megkeményítené az ilyen kis mennyiséget. Azután a paradicsomot
megfőzzük, áttörjük és lábasba öntve a megtöltött paprikákat belehelyezzük,
úgyhogy a paradicsom ellepje. Ha nem elég a paradicsom kevés vizet is önthetünk
rá. Csendes forrással addig főzzük, amíg a paprika megpuhult és levét a felére
elforrta. Világos rántást készítünk, hideg vízzel feleresztjük és a paprikára
töltve felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.