Töltött paprika


Kisebb zöldpaprikákat jól megmosunk, csukáját levágjuk, ereitől megtisztítjuk, s ha nagyon erősek volnának, lobogó forró vízzel leforrázzuk. Ez alatt pörköltet készítünk paprika nélkül személyenként 8 dkg lehetőleg sertéshúsból, és ha kész, húsdarálón ledaráljuk. teszünk hozzá személyenként fél dkg félig lepárolt rizst, vagy egy púpos kávéskanál grízt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az egészhez, ha legalább három-négy személyre részére készítjük, még hozzákeverünk egy egész tojást. Kisebb mennyiségnél csak egy tojás sárgáját használjuk fel hozzá, mert a fehérje nagyon megkeményítené az ilyen kis mennyiséget. Azután a paradicsomot megfőzzük, áttörjük és lábasba öntve a megtöltött paprikákat belehelyezzük, úgyhogy a paradicsom ellepje. Ha nem elég a paradicsom kevés vizet is önthetünk rá. Csendes forrással addig főzzük, amíg a paprika megpuhult és levét a felére elforrta. Világos rántást készítünk, hideg vízzel feleresztjük és a paprikára töltve felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.