A szép egyenlő nagyságú
burgonyákat lehet héjába meg főzni, és ha megfőtt meghámozni, hosszába a középét
a töltelék részére kivájni, vagy előre meghámozni, megmosni, szárazra
megtörölni és sütőben meg sütni. Ha megsült, közepét kivájjuk karalábé vájóval
és megtöltjük hús, sonka, vagy velő krémmel, melyet a következő képen készítünk
el: személyenként 6 dkg húst, 1 dkg zsírt, 1 dkg lisztet, és fél dl tejfölt
számítunk. A húst vagy velőt kevés reszelt hagymával zsíron puhára pároljuk, és
ha hús puha húsdarálón ledaráljuk. (a velőt nem kell darálni, mert az összetörik
keverés közben is.) Zsírban a lisztet megforrósítjuk) nem szabad pirítani/ és
feleresztjük tejjel vagy tejföllel. Ha egész sűrű, hogy elválik a lábastól,
beletesszük a húst, beleütünk egy tojást és még egy keveset a tűzön főzzük
folytonosan keverve, hogy a tojás is megkeményedjen benne. Ha sonkával készítjük,
a tölteléket úgy csak ledaráljuk a főtt sonkát és úgy vegyítjük a lisztpéphez.
Ezzel megtöltjük, Ezzel megtöltjük s főtt vagy sült burgonyákat. Kizsírozott tűzálló
tálba rakjuk egymás mellé és Mornay mártással (lásd a meleg mártásoknál)
leöntve sütőben szép pirosra sütjük.