Töltött burgonya


A szép egyenlő nagyságú burgonyákat lehet héjába meg főzni, és ha megfőtt meghámozni, hosszába a középét a töltelék részére kivájni, vagy előre meghámozni, megmosni, szárazra megtörölni és sütőben meg sütni. Ha megsült, közepét kivájjuk karalábé vájóval és megtöltjük hús, sonka, vagy velő krémmel, melyet a következő képen készítünk el: személyenként 6 dkg húst, 1 dkg zsírt, 1 dkg lisztet, és fél dl tejfölt számítunk. A húst vagy velőt kevés reszelt hagymával zsíron puhára pároljuk, és ha hús puha húsdarálón ledaráljuk. (a velőt nem kell darálni, mert az összetörik keverés közben is.) Zsírban a lisztet megforrósítjuk) nem szabad pirítani/ és feleresztjük tejjel vagy tejföllel. Ha egész sűrű, hogy elválik a lábastól, beletesszük a húst, beleütünk egy tojást és még egy keveset a tűzön főzzük folytonosan keverve, hogy a tojás is megkeményedjen benne. Ha sonkával készítjük, a tölteléket úgy csak ledaráljuk a főtt sonkát és úgy vegyítjük a lisztpéphez. Ezzel megtöltjük, Ezzel megtöltjük s főtt vagy sült burgonyákat. Kizsírozott tűzálló tálba rakjuk egymás mellé és Mornay mártással (lásd a meleg mártásoknál) leöntve sütőben szép pirosra sütjük.