Tojás előételek - Általános tudnivalók


A tojásételekhez használható tojás csakis a legkifogástalanabb teatojás lehet. Ezt úgy állapíthatjuk meg a legkönnyebben, hogy egy vízzel telt lábasba tesszük a tojásokat, ha frissek a tojások a víz fenekén maradnak, ha állottak és belül már kissé horpadtak úgy a vízből kiemelkednek.

Lágy tojást 3 percig, félkemény tojást 4 percig, egész kemény tojást 10 percig főzzük. Kemény tojást, amint kiemeljük a forró vízből, hideg vízben kihűlni, mert csak akkor lehet szépen levenni a héját. A kemény tojásokat töltve készíthetjük melegen és hidegen, különféleképpen. A hideg tojásételeknél fontos szerepe van a különféle mártásoknak, melyek mindig sűrűek legyenek, mert híg mártással leöntött tojásokról könnyen lefolyik a mártás.