A tojásételekhez használható tojás
csakis a legkifogástalanabb teatojás lehet. Ezt úgy állapíthatjuk meg a
legkönnyebben, hogy egy vízzel telt lábasba tesszük a tojásokat, ha frissek a
tojások a víz fenekén maradnak, ha állottak és belül már kissé horpadtak úgy a
vízből kiemelkednek.
Lágy
tojást 3 percig, félkemény tojást 4 percig, egész kemény tojást 10 percig
főzzük. Kemény tojást, amint kiemeljük a forró vízből, hideg vízben kihűlni,
mert csak akkor lehet szépen levenni a héját. A kemény tojásokat töltve
készíthetjük melegen és hidegen, különféleképpen. A hideg tojásételeknél fontos
szerepe van a különféle mártásoknak, melyek mindig sűrűek legyenek, mert híg
mártással leöntött tojásokról könnyen lefolyik a mártás.