Szárnyas májragu


Forró zsírban pirítsunk meg személyenként 4 dkg gombát, kevés reszelt hagymával, majd 10 dkg szárnyas májat, melyet előzőleg jól megmostunk és ruhával szárazra töröltünk, (lehet csirke, kacsa vagy libamáj) apró kockára vágunk, a gombához tesszük, 4-5 percig pirítjuk, zöldpetrezselyemmel és egy kávéskanálnyi paradicsommal és két evőkanálnyi tejföllel feleresztjük és sűrűre főzzük. 16 dkg lisztből és 15 dkg vajból vajas tésztát (lásd a süteményeknél) készítünk. A kinyújtott tésztából két db torta nagyságú lapot vágunk forró késsel. Az egyiket sütőlap helyezzük, a másikat egy valamivel, kisebb formával kiszúrjuk. A lyukas részt a lapra helyezett lapra tesszük és tojássárgájával bekenjük. Derelyemetszővel a felmaradt vajas tésztából vékony csíkokat vágunk és a kisebbik gömbölyű tészta tetejét ezzel rácsozzuk. Majd azt is megkenjük tojás sárgájával és külön lapra helyezve forró sütőben világosra sütjük. Ha kisült megtöltjük a kész raguval és befödjük a fedőlappal. Tejszínes gombamártást adunk hozzá.
A fenti ragut tálalhatjuk vajas tészta nélkül is, rendes tálra, ilyenkor rizst vagy pirított burgonyát adunk mellé.