Készítünk finom gyúrt tésztát,
úgy mint a levestésztát. (egy pici vizet azért tehetünk bele) Vékonyra
nyújtjuk, mint a lekváros derelyének való tésztát.
Tölteléke: személyenként 6 dkg
borjú vagy sertés húsból pörköltet készítünk paprika nélkül, ledaráljuk,
megízesítjük sóval, pici borssal és apróra vágott petrezselyemzöldjével,
meghintjük liszttel, majd egy evőkanál tejfellel egész sűrű pépet főzünk
belőle. Ha már kihűlt, a következőképpen töltjük meg vele a tésztát. Pogácsa
szaggatóval kis gömbölyű lapocskákat szaggatunk, ezek közepére egy
mokkáskanálnyi húst teszünk és a tésztát tojásfehérjével összeragasztjuk
félhold alakura. Negyed órát állni hagyjuk, azután forró sós vízben kifőzzük.
(Ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, megtölthetjük úgy is, mint a
tüdőstáskát, vagy mint a lekváros derelyét derelyemetszővel vágva össze.) Ha
megfőtt, forró vajra vagy zsírra tesszük, jól összerázzuk. Ekkor tojássárgáját
összehabarunk, személyenként 3 dkg reszelt sajttal egy evőkanál sűrű
paradicsommal, egy kanál tejfellel és a tésztához keverjük. Jól kizsírozott morzsával
behintett formában, forró sütőben 20 percig sütjük. Ügyeljünk, hogy ki ne
száradjon. Ha kész tálra borítjuk, reszelt sajttal meghintjük és
paradicsommártással tálaljuk.