Ravioli


Készítünk finom gyúrt tésztát, úgy mint a levestésztát. (egy pici vizet azért tehetünk bele) Vékonyra nyújtjuk, mint a lekváros derelyének való tésztát.
Tölteléke: személyenként 6 dkg borjú vagy sertés húsból pörköltet készítünk paprika nélkül, ledaráljuk, megízesítjük sóval, pici borssal és apróra vágott petrezselyemzöldjével, meghintjük liszttel, majd egy evőkanál tejfellel egész sűrű pépet főzünk belőle. Ha már kihűlt, a következőképpen töltjük meg vele a tésztát. Pogácsa szaggatóval kis gömbölyű lapocskákat szaggatunk, ezek közepére egy mokkáskanálnyi húst teszünk és a tésztát tojásfehérjével összeragasztjuk félhold alakura. Negyed órát állni hagyjuk, azután forró sós vízben kifőzzük. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, megtölthetjük úgy is, mint a tüdőstáskát, vagy mint a lekváros derelyét derelyemetszővel vágva össze.) Ha megfőtt, forró vajra vagy zsírra tesszük, jól összerázzuk. Ekkor tojássárgáját összehabarunk, személyenként 3 dkg reszelt sajttal egy evőkanál sűrű paradicsommal, egy kanál tejfellel és a tésztához keverjük. Jól kizsírozott morzsával behintett formában, forró sütőben 20 percig sütjük. Ügyeljünk, hogy ki ne száradjon. Ha kész tálra borítjuk, reszelt sajttal meghintjük és paradicsommártással tálaljuk.